Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten begonnen aan zaak vermoorde opticien

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 15:32

Negen studenten van de Universiteit Maastricht zijn bezig met een oude moorzaak, die van de in 2004 vermoorde Landgraafse opticien Isabelle Pongs.

Ze hadden twee maanden nodig om het 1500 pagina’s tellende dossier door te spitten.

Aandacht
Pongs werd op klaarlichte dag in haar brillenzaak door tientallen messteken om het leven gebracht. De politie dacht dat de oplossing een ABC-tje was, hield meerdere verdachten aan, maar kon de zaak toch niet oplossen. Tot grote frustratie van de familie, onder wie echtgenoot Pieter Pongs, die in de media meerdere malen een oproep deed om de zaak weer onder de aandacht te krijgen. En dat lijkt nu gelukt.

Lees ook: Studenten UM onderzoeken moord in Landgraafse brillenzaak

Geheim
Hoogleraar Robert Horselenberg van de rechtenfaculteit kreeg een paar maanden geleden de vraag van het Openbaar Ministerie (OM) of hij deze zaak dit jaar wil onderzoeken. "Eerlijk gezegd stond hij wel op mijn lijstje, omdat het een zaak is met veel aspecten die sinds 2004 toch steeds in de publiciteit is geweest." Het verbaast hem dat bekend is dat de studenten aan deze zaak gaan werken, want doorgaans blijft dat geheim. Over andere onderzochte cold cases mag hij dan ook niks zeggen.

Nieuwe verbanden
Het dossier is volledig digitaal aangeleverd en blijft in één ruimte beschikbaar. De studenten hebben een geheimhoudingsplicht moeten tekenen en mogen inhoudelijks ook niks vertellen. Ze gaan proberen nieuwe verbanden te leggen, hiaten in het dossier te vinden en getuigenverklaringen met elkaar vergelijken. "Het is niet de bedoeling dat we zelf onderzoek gaan doen, alles moet uit het dossier worden gehaald", vertellen Roos, Carina en Michelle, die met zes anderen het onderzoek gaan uitvoeren. Enkele van hen zijn ook al op de plaats delict in Landgraaf gaan kijken.

Hoopvol
Horselenberg is hoopvol. "Het voordeel van deze groep is dat ze een frisse blik hebben en niet bevooroordeeld zijn. In 95% van de cold cases zie je dat het politieonderzoek vanaf het begin een verkeerde kant is opgegaan en daardoor niet is opgelost. In slechts vijf procent is er sprake van gebrek aan bewijs."

Zaak heropenen
Eind juli maken de studenten de balans op en presenteren ze hun conclusies aan het OM. Het OM bepaalt dan wat er met de gegevens gebeurt en of de zaak heropend wordt. Horselenberg is van mening dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor oude moordzaken. "In Limburg is maar één rechercheur belast met cold cases en dat terwijl er tientallen zaken zijn, die nieuw onderzoek verdienen."

Hij heeft al een verlanglijstje voor de volgende cold case die de studenten mogen onderzoeken. Maar ook dat lijstje blijft geheim.

L1mburg Centraal
Meer over dit onderzoek in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen