Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Studenten begonnen aan zaak vermoorde opticien

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 15:32

Negen studenten van de Universiteit Maastricht zijn bezig met een oude moorzaak, die van de in 2004 vermoorde Landgraafse opticien Isabelle Pongs.

Ze hadden twee maanden nodig om het 1500 pagina’s tellende dossier door te spitten.

Aandacht
Pongs werd op klaarlichte dag in haar brillenzaak door tientallen messteken om het leven gebracht. De politie dacht dat de oplossing een ABC-tje was, hield meerdere verdachten aan, maar kon de zaak toch niet oplossen. Tot grote frustratie van de familie, onder wie echtgenoot Pieter Pongs, die in de media meerdere malen een oproep deed om de zaak weer onder de aandacht te krijgen. En dat lijkt nu gelukt.

Lees ook: Studenten UM onderzoeken moord in Landgraafse brillenzaak

Geheim
Hoogleraar Robert Horselenberg van de rechtenfaculteit kreeg een paar maanden geleden de vraag van het Openbaar Ministerie (OM) of hij deze zaak dit jaar wil onderzoeken. "Eerlijk gezegd stond hij wel op mijn lijstje, omdat het een zaak is met veel aspecten die sinds 2004 toch steeds in de publiciteit is geweest." Het verbaast hem dat bekend is dat de studenten aan deze zaak gaan werken, want doorgaans blijft dat geheim. Over andere onderzochte cold cases mag hij dan ook niks zeggen.

Nieuwe verbanden
Het dossier is volledig digitaal aangeleverd en blijft in één ruimte beschikbaar. De studenten hebben een geheimhoudingsplicht moeten tekenen en mogen inhoudelijks ook niks vertellen. Ze gaan proberen nieuwe verbanden te leggen, hiaten in het dossier te vinden en getuigenverklaringen met elkaar vergelijken. "Het is niet de bedoeling dat we zelf onderzoek gaan doen, alles moet uit het dossier worden gehaald", vertellen Roos, Carina en Michelle, die met zes anderen het onderzoek gaan uitvoeren. Enkele van hen zijn ook al op de plaats delict in Landgraaf gaan kijken.

Hoopvol
Horselenberg is hoopvol. "Het voordeel van deze groep is dat ze een frisse blik hebben en niet bevooroordeeld zijn. In 95% van de cold cases zie je dat het politieonderzoek vanaf het begin een verkeerde kant is opgegaan en daardoor niet is opgelost. In slechts vijf procent is er sprake van gebrek aan bewijs."

Zaak heropenen
Eind juli maken de studenten de balans op en presenteren ze hun conclusies aan het OM. Het OM bepaalt dan wat er met de gegevens gebeurt en of de zaak heropend wordt. Horselenberg is van mening dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor oude moordzaken. "In Limburg is maar één rechercheur belast met cold cases en dat terwijl er tientallen zaken zijn, die nieuw onderzoek verdienen."

Hij heeft al een verlanglijstje voor de volgende cold case die de studenten mogen onderzoeken. Maar ook dat lijstje blijft geheim.

L1mburg Centraal
Meer over dit onderzoek in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen