Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten begonnen aan zaak vermoorde opticien

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 15:32

Negen studenten van de Universiteit Maastricht zijn bezig met een oude moorzaak, die van de in 2004 vermoorde Landgraafse opticien Isabelle Pongs.

Ze hadden twee maanden nodig om het 1500 pagina’s tellende dossier door te spitten.

Aandacht
Pongs werd op klaarlichte dag in haar brillenzaak door tientallen messteken om het leven gebracht. De politie dacht dat de oplossing een ABC-tje was, hield meerdere verdachten aan, maar kon de zaak toch niet oplossen. Tot grote frustratie van de familie, onder wie echtgenoot Pieter Pongs, die in de media meerdere malen een oproep deed om de zaak weer onder de aandacht te krijgen. En dat lijkt nu gelukt.

Lees ook: Studenten UM onderzoeken moord in Landgraafse brillenzaak

Geheim
Hoogleraar Robert Horselenberg van de rechtenfaculteit kreeg een paar maanden geleden de vraag van het Openbaar Ministerie (OM) of hij deze zaak dit jaar wil onderzoeken. "Eerlijk gezegd stond hij wel op mijn lijstje, omdat het een zaak is met veel aspecten die sinds 2004 toch steeds in de publiciteit is geweest." Het verbaast hem dat bekend is dat de studenten aan deze zaak gaan werken, want doorgaans blijft dat geheim. Over andere onderzochte cold cases mag hij dan ook niks zeggen.

Nieuwe verbanden
Het dossier is volledig digitaal aangeleverd en blijft in één ruimte beschikbaar. De studenten hebben een geheimhoudingsplicht moeten tekenen en mogen inhoudelijks ook niks vertellen. Ze gaan proberen nieuwe verbanden te leggen, hiaten in het dossier te vinden en getuigenverklaringen met elkaar vergelijken. "Het is niet de bedoeling dat we zelf onderzoek gaan doen, alles moet uit het dossier worden gehaald", vertellen Roos, Carina en Michelle, die met zes anderen het onderzoek gaan uitvoeren. Enkele van hen zijn ook al op de plaats delict in Landgraaf gaan kijken.

Hoopvol
Horselenberg is hoopvol. "Het voordeel van deze groep is dat ze een frisse blik hebben en niet bevooroordeeld zijn. In 95% van de cold cases zie je dat het politieonderzoek vanaf het begin een verkeerde kant is opgegaan en daardoor niet is opgelost. In slechts vijf procent is er sprake van gebrek aan bewijs."

Zaak heropenen
Eind juli maken de studenten de balans op en presenteren ze hun conclusies aan het OM. Het OM bepaalt dan wat er met de gegevens gebeurt en of de zaak heropend wordt. Horselenberg is van mening dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor oude moordzaken. "In Limburg is maar één rechercheur belast met cold cases en dat terwijl er tientallen zaken zijn, die nieuw onderzoek verdienen."

Hij heeft al een verlanglijstje voor de volgende cold case die de studenten mogen onderzoeken. Maar ook dat lijstje blijft geheim.

L1mburg Centraal
Meer over dit onderzoek in L1mburg Centraal

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen