Overslaan en naar de inhoud gaan

Student wil kinderbibliotheek in Syrië bouwen

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 6:27

Een bibliotheek met louter kinderboeken neerzetten op de puinhopen van het gebied Rojava in Noord-Syrië. De 19-jarige Venlonaar Ali-Haydar Cakmak gaat ervoor.

Het idee om geld in te zamelen voor een kinderboekenbieb in het van IS bevrijde, maar compleet verwoeste Noord-Syrië is ontstaan tijdens een stage bij de bibliotheek van Reuver. "Nee, ik kom niet uit Syrië, ben in Nederland geboren en woon nu in Venlo. Ik heb wel een Koerdische achtergrond. Maar ik wil gewoon mijn steentje bijdragen, hoe klein ook", zegt de 19-jarige student uit Venlo.

Bovenop de puinhopen
En dus probeert Ali in nauwe samenwerking met onder meer de bibliotheken van Reuver en Peel en Maas een slordige 20.000 euro in te zamelen bij wijze van startkapitaal voor ‘zijn’ bieb. "Nu IS weg is, kunnen de mensen in Noord-Syrië iets opbouwen. Dat moet van de grond af, bovenop de puinhopen die we elke dag op het journaal zien. Natuurlijk hebben mensen in eerste instantie voedsel en onderdak nodig, maar voor kinderen is het lezen van boeken ook heel erg belangrijk. Ze kunnen even aan iets anders denken. Lezen geeft een ander perspectief en je leert ervan."

Uit de printer
Bedoeling is dat er straks in Nederland geschikte boeken in de Koerdische taal worden uitgezocht die vervolgens in Syrië uit een printer rollen. Contacten met plaatselijke, Koerdische autoriteiten over de kinderbieb zijn er volgens Ali al. Daarbij krijgt hij onder meer hulp van de Stichting Help Kobane, een vrijwilligersorganisatie voor oorlogsslachtoffers die zich bezighoudt met noodhulp, hulp bij herstel en wederopbouw.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen