Overslaan en naar de inhoud gaan

Student wil kinderbibliotheek in Syrië bouwen

Geplaatst opvrijdag 30 september 2016 - 6:27

Een bibliotheek met louter kinderboeken neerzetten op de puinhopen van het gebied Rojava in Noord-Syrië. De 19-jarige Venlonaar Ali-Haydar Cakmak gaat ervoor.

Het idee om geld in te zamelen voor een kinderboekenbieb in het van IS bevrijde, maar compleet verwoeste Noord-Syrië is ontstaan tijdens een stage bij de bibliotheek van Reuver. "Nee, ik kom niet uit Syrië, ben in Nederland geboren en woon nu in Venlo. Ik heb wel een Koerdische achtergrond. Maar ik wil gewoon mijn steentje bijdragen, hoe klein ook", zegt de 19-jarige student uit Venlo.

Bovenop de puinhopen
En dus probeert Ali in nauwe samenwerking met onder meer de bibliotheken van Reuver en Peel en Maas een slordige 20.000 euro in te zamelen bij wijze van startkapitaal voor ‘zijn’ bieb. "Nu IS weg is, kunnen de mensen in Noord-Syrië iets opbouwen. Dat moet van de grond af, bovenop de puinhopen die we elke dag op het journaal zien. Natuurlijk hebben mensen in eerste instantie voedsel en onderdak nodig, maar voor kinderen is het lezen van boeken ook heel erg belangrijk. Ze kunnen even aan iets anders denken. Lezen geeft een ander perspectief en je leert ervan."

Uit de printer
Bedoeling is dat er straks in Nederland geschikte boeken in de Koerdische taal worden uitgezocht die vervolgens in Syrië uit een printer rollen. Contacten met plaatselijke, Koerdische autoriteiten over de kinderbieb zijn er volgens Ali al. Daarbij krijgt hij onder meer hulp van de Stichting Help Kobane, een vrijwilligersorganisatie voor oorlogsslachtoffers die zich bezighoudt met noodhulp, hulp bij herstel en wederopbouw.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen