Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijder met elan: Heerlenaar Nic Tummers (92) overleden

Geplaatst opvrijdag 24 april 2020 - 19:25

Nic Tummers is deze week op 92-jarige leeftijd overleden. De veelzijdige ereburger van Heerlen was behalve kunstenaar en architect ook een bedreven politicus van de PvdA en schuwde als actievoerder geen barricades.

Hoe zal Heerlen een van zijn mooiste zonen gaan herinneren? Dat is een vraag tot nader order, maar het tekent wel het veelzijdige talent van Nic Tummers.

Schone kunsten
Tummers was de zoon van architect Henk Tummers en Christine Catharina Smits. Hij trouwde in 1954 met de beeldhouwster Vera van Hasselt (1924-2014).

Opgeleid als kunstenaar aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht, lessen volgend in Parijs bij beeldhouwer Ossip Zadkine, verdiende hij later zijn eerste geld als tekenleraar aan de LTS in Heerlen. De wereld van de schone kunsten was een omgeving waar Tummers met liefde in rondwaarde.

Schunck
Maar hij was ook begaan met meer wereldse zaken, zoals architectuur, de kunst van het bouwen. Als docent was hij een begrip voor verschillende generaties studenten van de Limburgse Academie voor Bouwkunst, de TU Eindhoven en TU Delft.

Vanuit gedrevenheid voor het vak, was hij ook betrokken bij bouwprojecten. Of dreigende sloop. Hij was een van de mensen aan wie te danken is dat het Heerlense glaspaleis Schunck in al zijn glorie is hersteld. Het voormalige warenhuis uit 1933 is nu een bruisend centrum voor kunst en cultuur.

Politicus
Tummers heeft zijn activistische veren nooit verloren. Ook als politicus in een doorgaans wat saaie omgeving wist hij de ogen op zich gericht. In de Provinciale Staten, de Eerste Kamer der Staten Generaal en de Raad van Europa kwam hij op voor sociaal-maatschappelijk onrecht. Een strijder met elan.

Voor zijn inzet ontving de Heerlenaar culturele onderscheidingen en in 2008 de erepenning van de gemeente Heerlen. Hij werd bovendien benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1986) en Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau (1995).

Gedreven inbreng
In een afscheidsbrief schrijft de PvdA Heerlen: "Nic was een overtuigd sociaaldemocraat en ruim 60 jaar een trouw, betrokken en actief lid van de PvdA Heerlen. (...) Wij zullen zijn aanwezigheid en gedreven inbreng missen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen