Overslaan en naar de inhoud gaan

Streppel stuurt Roda-spelers mijn in: 'Dan worden ze stil'

Geplaatst opwoensdag 29 september 2021 - 18:23

Roda JC Kerkrade wordt vaak betiteld als een koempelclub. Om dat mijnverleden ook aan de huidige spelers te laten zien, gingen ze samen met de staf van coach Jurgen Streppel deze week ondergronds.

"Heel vaak krijgen we opmerkingen van nieuwe spelers die zich afvragen wat het begrip 'koempel' betekent. Wij vonden het goed om dat dan ook eens aan de jongens te laten zien." En dus reden spelers en staf dinsdag naar de authentieke kolenmijn in het Belgische Blegny.

Koempel
Het woord 'koempel' staat in grote zwarte letters op de, inderdaad, Koempeltribune van het Parkstad Limburg Stadion afgebeeld. Een woord dat voor Amir Absalem deze week pas écht betekenis kreeg. "Mooi om nu te zien waar de naam vandaan komt. Ik ben een jongen uit de stad, ik had geen flauw idee. Het was pikkedonker, die gang bleef maar doorgaan...", aldus de linksback, die het een 'mooie ervaring' noemt.

Stilte
Coach Streppel bespeurde binnen zijn selectie de nodige verwondering. "Als ze naar beneden gaan, dan worden ze wel stil", zegt de hoofdtrainer, die uit eigen interesse al eerder de mijn met zijn gezin had bezocht. "Het is natuurlijk niet niks als je zo diep onder de grond zit. Nu was het nog stil, kun je nagaan als je daar keihard moet werken in het donker. Dat maakte wel indruk op de spelers."

Mijnen
De voorlopers van Roda JC - clubs als Juliana en SV Bleijerheide - werden opgericht in de periode dat de mijnbouw in de Oostelijke Mijnstreek op gang was gekomen. De mijnen en koempels zijn dan ook in het dna van Roda JC verweven. De club probeert die identiteit en bijbehorende mentaliteit uit te dragen.

Eindhoven-thuis
Het Roda JC van nu speelt aanstaande vrijdag de volgende wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. FC Eindhoven is dan in Kerkrade te gast. Dat duel is vrijdag vanaf 20:00 uur live te volgen via L1 Radio.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen