Overslaan en naar de inhoud gaan

Streppel stuurt Roda-spelers mijn in: 'Dan worden ze stil'

Geplaatst opwoensdag 29 september 2021 - 18:23

Roda JC Kerkrade wordt vaak betiteld als een koempelclub. Om dat mijnverleden ook aan de huidige spelers te laten zien, gingen ze samen met de staf van coach Jurgen Streppel deze week ondergronds.

"Heel vaak krijgen we opmerkingen van nieuwe spelers die zich afvragen wat het begrip 'koempel' betekent. Wij vonden het goed om dat dan ook eens aan de jongens te laten zien." En dus reden spelers en staf dinsdag naar de authentieke kolenmijn in het Belgische Blegny.

Koempel
Het woord 'koempel' staat in grote zwarte letters op de, inderdaad, Koempeltribune van het Parkstad Limburg Stadion afgebeeld. Een woord dat voor Amir Absalem deze week pas ├ęcht betekenis kreeg. "Mooi om nu te zien waar de naam vandaan komt. Ik ben een jongen uit de stad, ik had geen flauw idee. Het was pikkedonker, die gang bleef maar doorgaan...", aldus de linksback, die het een 'mooie ervaring' noemt.

Stilte
Coach Streppel bespeurde binnen zijn selectie de nodige verwondering. "Als ze naar beneden gaan, dan worden ze wel stil", zegt de hoofdtrainer, die uit eigen interesse al eerder de mijn met zijn gezin had bezocht. "Het is natuurlijk niet niks als je zo diep onder de grond zit. Nu was het nog stil, kun je nagaan als je daar keihard moet werken in het donker. Dat maakte wel indruk op de spelers."

Mijnen
De voorlopers van Roda JC - clubs als Juliana en SV Bleijerheide - werden opgericht in de periode dat de mijnbouw in de Oostelijke Mijnstreek op gang was gekomen. De mijnen en koempels zijn dan ook in het dna van Roda JC verweven. De club probeert die identiteit en bijbehorende mentaliteit uit te dragen.

Eindhoven-thuis
Het Roda JC van nu speelt aanstaande vrijdag de volgende wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. FC Eindhoven is dan in Kerkrade te gast. Dat duel is vrijdag vanaf 20:00 uur live te volgen via L1 Radio.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen