Overslaan en naar de inhoud gaan

Strengere regels grensverkeer België: dit moet je weten

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2021 - 7:28

Reizigers vanuit en naar België krijgen vanaf woensdag te maken met strengere coronaregels. Alle niet-essentiële reizen zijn verboden en alleen met een ingevulde verklaring mag je de grens over.

Dit is wat je moet weten:

Hoe zit het met die verklaring?
Vanaf woensdag moet je met een 'verklaring op eer' de grens oversteken. Dat is een eenvoudige verklaring die je ondertekent en waarmee je zegt dat je je aan de afspraken houdt en niet voor recreatieve en toeristische doeleinden België bezoekt. Je moet tevens verklaren wat de reden van je reis is en bij een eventuele controle dat kunnen toelichten.

Extra bewijs is volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken niet nodig voor grensbewoners. "We willen die inwoners het leven niet moeilijk maken, want we weten dat ze dagelijks de grens overgaan voor bijvoorbeeld een doktersbezoek", zegt Annelies Verlinden bij VRT NWS. Alleen de verklaring op eer is dus voldoende. Het ministerie biedt het formulier online aan.

De burgemeester van Maaseik legt het uit:

Wanneer mag ik wel de grens over?
Je mag nog gewoon naar België als je gaat voor:

  • Werk
  • Gezinshereniging of co-ouderschap
  • Echtgenoot of partner
  • Huwelijken en begrafenissen
  • Medische redenen
  • Bijstand aan kwetsbare mensen en dieren
  • Studeren
  • Als je grensbewoner bent en activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven doet die in België gewoon mogen

De precieze uitzonderingen kun je hier raadplegen.

Mag ik tanken of winkelen in België?
Als je bij de grens woont, dan mag je van de regering reizen voor activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven. Zo lang die activiteiten maar zijn toegestaan in België. En winkels en tankstations zijn gewoon geopend, dus dat mag.

Volgens de woordvoerder van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken is het toegestaan om voor een tankbeurt, een boodschap of bijvoorbeeld een doktersbezoek de grens over te steken. "In eerste instantie voor grensgemeenten en buurgemeenten", zo legt ze uit. Iemand uit Amsterdam is dus niet welkom.

Als grensbewoner mag dus veel, maar wanneer ben ik dat?
De Belgische regering heeft geen richtlijnen over hoever je van de grens moet wonen om grensbewoner te zijn. Het is dus niet bekend of iemand uit bijvoorbeeld Venlo wel de grens over mag steken voor bepaalde bezoekjes.

Mag ik nog gaan wandelen of fietsen over de grens?
Nee, dat mag niet. Als je de grens over steekt voor recreatieve en toeristische doeleinden ga je in overtreding. Dus mocht het bijvoorbeeld weer gaan sneeuwen in de Belgische Ardennen, ben je daar dus niet welkom.

Komen er grenscontroles?
Zowel de burgemeester van Maaseik als Maasmechelen laten weten dat er geen politiecontroles komen aan de grens. De Belgische politie zal steekproefsgewijs mensen controleren op de aard van hun reisgedrag. Daarbij wordt volgens de Maasmechelse burgemeester Terwingen niet alleen gekeken naar gele kentekens. Ook Belgen die terugkeren van bijvoorbeeld een skivakantie in een risicogebied moeten worden gecontroleerd.

Hoe lang duurt dit?
De maatregel duurt in ieder geval tot 1 maart. Waar nodig wordt de maatregel verlengd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen