Overslaan en naar de inhoud gaan

'Strenge coronatests in zorg geen haalbare kaart'

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 19:44

Het plan om in verpleeghuizen iedereen verplicht op corona te testen zodra één bewoner of medewerker besmet blijkt, is in de praktijk onwerkbaar.

Dat zegt Trudie Severens van zorginstelling Sevagram bij L1mburg Centraal.

Plan
In het plan dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekendmaakte, worden medewerkers en bewoners van zorginstellingen wekelijks getest zodra binnen de muren het coronavirus is geconstateerd. Ook moeten medewerkers dan extra maatregelen nemen.

Lees ook: Wekelijks testen in verpleeghuizen waar coronavirus heerst

Hyperalert
Maar volgens Severens is het zorgpersoneel al hyperalert op coronaverschijnselen. "Eén kuchje en iemand gaat meteen in quarantaine. De medewerkers zitten daar bovenop."

Drukte
De zorgbestuurder legt ook uit wat het betekent als iedereen in een zorginstelling wekelijks getest moet worden. "Stel ik heb op vier locaties elk één positieve client. Dat betekent dat in totaal 800 mensen, personeel en bewoners, getest moeten worden. Iedere week tot de uitbraak voorbij is. Dus met al het personeel naar de teststraten. En dat terwijl er al te weinig testcapaciteit is."

Vaccinatie
Daar komt nog bij dat bewoners van zorginstellingen binnenkort hun jaarlijkse griepprik krijgen. De bijwerkingen van dit vaccin lijken op de symptomen van corona. Daarmee wordt het dus helemaal druk op de teststraat. "Dat baart mij echt veel zorgen", aldus Severens.

Eigen lab
Bij Sevagram wordt gekeken of er zelf een laboratorium wordt gezocht dat de tests kan uitvoeren, buiten de GGD om. "We gaan in gesprek met de GGD over de benodigde testcapaciteit. Komen we er niet uit, dan gaan we zelf op zoek naar een laboratorium. Als dit de eisen zijn, moet ik echt op zoek naar alternatieven. Het plan van De Jonge is goed bedoeld, maar absoluut niet haalbaar."

Confronterend
Een wekelijkse test is bovendien erg confronterend voor de bewoners. "Ze krijgen niet alleen een wattenstaafje in hun keel en neus, maar ook de herinnering dat er een ziekte rondwaart waaraan ze dood kunnen gaan", zegt coördinator zorg en welzijn Desirée Mertens. "Ze zitten continue in vrees. Er komt meer bij kijken dan alleen de handeling." Zeker voor dementerende mensen is zo'n test erg zwaar.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen