Overslaan en naar de inhoud gaan

'Strenge coronatests in zorg geen haalbare kaart'

Geplaatst opwoensdag 2 september 2020 - 19:44

Het plan om in verpleeghuizen iedereen verplicht op corona te testen zodra één bewoner of medewerker besmet blijkt, is in de praktijk onwerkbaar.

Dat zegt Trudie Severens van zorginstelling Sevagram bij L1mburg Centraal.

Plan
In het plan dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekendmaakte, worden medewerkers en bewoners van zorginstellingen wekelijks getest zodra binnen de muren het coronavirus is geconstateerd. Ook moeten medewerkers dan extra maatregelen nemen.

Lees ook: Wekelijks testen in verpleeghuizen waar coronavirus heerst

Hyperalert
Maar volgens Severens is het zorgpersoneel al hyperalert op coronaverschijnselen. "Eén kuchje en iemand gaat meteen in quarantaine. De medewerkers zitten daar bovenop."

Drukte
De zorgbestuurder legt ook uit wat het betekent als iedereen in een zorginstelling wekelijks getest moet worden. "Stel ik heb op vier locaties elk één positieve client. Dat betekent dat in totaal 800 mensen, personeel en bewoners, getest moeten worden. Iedere week tot de uitbraak voorbij is. Dus met al het personeel naar de teststraten. En dat terwijl er al te weinig testcapaciteit is."

Vaccinatie
Daar komt nog bij dat bewoners van zorginstellingen binnenkort hun jaarlijkse griepprik krijgen. De bijwerkingen van dit vaccin lijken op de symptomen van corona. Daarmee wordt het dus helemaal druk op de teststraat. "Dat baart mij echt veel zorgen", aldus Severens.

Eigen lab
Bij Sevagram wordt gekeken of er zelf een laboratorium wordt gezocht dat de tests kan uitvoeren, buiten de GGD om. "We gaan in gesprek met de GGD over de benodigde testcapaciteit. Komen we er niet uit, dan gaan we zelf op zoek naar een laboratorium. Als dit de eisen zijn, moet ik echt op zoek naar alternatieven. Het plan van De Jonge is goed bedoeld, maar absoluut niet haalbaar."

Confronterend
Een wekelijkse test is bovendien erg confronterend voor de bewoners. "Ze krijgen niet alleen een wattenstaafje in hun keel en neus, maar ook de herinnering dat er een ziekte rondwaart waaraan ze dood kunnen gaan", zegt coördinator zorg en welzijn Desirée Mertens. "Ze zitten continue in vrees. Er komt meer bij kijken dan alleen de handeling." Zeker voor dementerende mensen is zo'n test erg zwaar.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen