Sinds de strenge aanpak van motorclubs door politie en justitie is tot nu toe 1 op de 5 verdachten veroordeeld. Bijna 100 verdachten moeten zich nog melden voor de rechtbank of krijgen hun straf nog te horen.
Onder hen zijn ook de mannen in de grote strafzaak tegen de Limburgse Bandidos.
Witwaspraktijken
De meeste veroordeelden kregen een celstraf van minstens een jaar vanwege witwaspraktijken, drugsbezit- of handel en geweldsdelicten. Dat blijkt uit een brief die de minister van Veiligheid & Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zes keer vrijspraak
Van 1 januari 2012 tot juni 2015 waren er 562 verdachten in beeld in strafzaken die met motorclubs te maken hebben. Van hen zijn er inmiddels 108 veroordeeld. Andere onderzoeken lopen nog of werden afgedaan met een straf buiten de rechter om. In zes gevallen was er vrijspraak.
Tientallen strafzaken
Politie en justitie besloten om in 2012 de aanpak van motorclubs prioriteit te geven. Er werd gestart met grote onderzoeken naar zware en internationaal georganiseerde misdaad. Dat resulteerde dus in honderden verdachten en tientallen strafzaken.
Zware criminaliteit
In de onderzoeken komen vooral de namen voor van leden van motorclubs zoals Satudarah, No Surrender, Bandidos, Trailer Trash en Hells Angels. De minister van Veiligheid & Justitie zegt dat hij met de strenge aanpak de problematiek beter kan beheersen en dat het zal leiden tot minder zware criminaliteit en overlast door motorclubs.