Overslaan en naar de inhoud gaan

Streetwise: 40 nieuwe winkels openen de deuren

Geplaatst opdonderdag 21 mei 2020 - 6:00

In de binnensteden van Heerlen, Landgraaf, Sittard-Geleen en Weert openen de komende weken zo’n 40 nieuwe winkels de deuren. De ondernemers starten midden in de coronacrisis maar dat is volgens de stichting Streetwise geen probleem.

Streetwise begeleidt startende winkeliers om een plek te vinden in winkelcentra. “We zien dat ook in deze periode mensen een winkel durven te openen”, zegt Leonie Kuepers van Streetwise. “Die mensen hebben al heel veel lef omdat ze in een winkelcentrum starten”, zegt ze.

Risico
De stichting heeft in Parkstad 20 winkeliers begeleid, die binnenkort een nieuwe zaak openen. In Sittard-Geleen en Weert gaat het ook om zo’n 20 openingen. Een groot risico lopen de startende ondernemers volgens Kuepers niet. “Ze zijn vaak al jaren met hun zaak bezig”, zegt ze. “En ze hebben goed nagedacht over het concept. Ze weten waar ze mee bezig zijn.”

Tosti bar
Patrick Byrman opent in juni een tosti-bar in het centrum van Heerlen. Pat’s Tosti Bar. “Dat is echt een droom van me”, zegt Byrman. “Ik ga tosti’s maken. Ik richt me vooral op take away. Maar ik heb ook een paar zitplaatsen binnen." Inmiddels heeft hij zijn huis verkocht en zijn baan opgezegd. “Nee. Ik heb geen moment getwijfeld”, zegt Byrman. Toch lijkt het een slechte tijd om een eigen zaak te beginnen. “Er is altijd wel een reden te vinden het uit te stellen”, zegt hij. “Ik ben er gewoon klaar voor.”

Overheidssteun
Inmiddels is hij volop aan het werk in zijn bar aan de Saroleastraat in hartje Heerlen. Verven, kasten in elkaar zetten. “Op 6 juni moet het klaar zijn. Maar dat gaat wel lukken”, denkt hij. Een vangnet heeft hij niet, mocht het fout gaan. Ook op overheidssteun hoeft hij niet rekenen, weet Kuepers. “Ze kunnen niet terugvallen op noodmaatregelen van de overheid. Maar daar gaan ze ook niet van uit. Zij denken dat ze het ook in deze tijd zelf kunnen redden.”

Soep
Ook Byrman denkt dat hij het in de coronacrisis kan overleven. “Ik heb geleerd om in oplossingen te denken”, zegt hij. “Als er bijvoorbeeld meer vraag naar soep is, dan ga ik meer soep maken. Of misschien willen de mensen wel chili om mee te nemen. Daar pas ik me wel op aan.”

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen