Overslaan en naar de inhoud gaan

Streetwise: 40 nieuwe winkels openen de deuren

Geplaatst opdonderdag 21 mei 2020 - 6:00

In de binnensteden van Heerlen, Landgraaf, Sittard-Geleen en Weert openen de komende weken zo’n 40 nieuwe winkels de deuren. De ondernemers starten midden in de coronacrisis maar dat is volgens de stichting Streetwise geen probleem.

Streetwise begeleidt startende winkeliers om een plek te vinden in winkelcentra. “We zien dat ook in deze periode mensen een winkel durven te openen”, zegt Leonie Kuepers van Streetwise. “Die mensen hebben al heel veel lef omdat ze in een winkelcentrum starten”, zegt ze.

Risico
De stichting heeft in Parkstad 20 winkeliers begeleid, die binnenkort een nieuwe zaak openen. In Sittard-Geleen en Weert gaat het ook om zo’n 20 openingen. Een groot risico lopen de startende ondernemers volgens Kuepers niet. “Ze zijn vaak al jaren met hun zaak bezig”, zegt ze. “En ze hebben goed nagedacht over het concept. Ze weten waar ze mee bezig zijn.”

Tosti bar
Patrick Byrman opent in juni een tosti-bar in het centrum van Heerlen. Pat’s Tosti Bar. “Dat is echt een droom van me”, zegt Byrman. “Ik ga tosti’s maken. Ik richt me vooral op take away. Maar ik heb ook een paar zitplaatsen binnen." Inmiddels heeft hij zijn huis verkocht en zijn baan opgezegd. “Nee. Ik heb geen moment getwijfeld”, zegt Byrman. Toch lijkt het een slechte tijd om een eigen zaak te beginnen. “Er is altijd wel een reden te vinden het uit te stellen”, zegt hij. “Ik ben er gewoon klaar voor.”

Overheidssteun
Inmiddels is hij volop aan het werk in zijn bar aan de Saroleastraat in hartje Heerlen. Verven, kasten in elkaar zetten. “Op 6 juni moet het klaar zijn. Maar dat gaat wel lukken”, denkt hij. Een vangnet heeft hij niet, mocht het fout gaan. Ook op overheidssteun hoeft hij niet rekenen, weet Kuepers. “Ze kunnen niet terugvallen op noodmaatregelen van de overheid. Maar daar gaan ze ook niet van uit. Zij denken dat ze het ook in deze tijd zelf kunnen redden.”

Soep
Ook Byrman denkt dat hij het in de coronacrisis kan overleven. “Ik heb geleerd om in oplossingen te denken”, zegt hij. “Als er bijvoorbeeld meer vraag naar soep is, dan ga ik meer soep maken. Of misschien willen de mensen wel chili om mee te nemen. Daar pas ik me wel op aan.”

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen