Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Streep door plan zonneweide Leudal

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:00

Het Leudalse gemeentebestuur geeft definitief geen vergunning af voor een zonneweide van 40 hectare in Heythuysen. De geplande zonneweide is volgens het college te grootschalig.

Indiener van de vergunning, Projectontwikkelaar Arbor BV, tekende vorige maand bezwaar aan bij de rechter tegen de argumentatie van de gemeente. Het college vindt dat de zonneweide de natuur- en landschapswaarden te zeer aantast. De projectontwikkelaar bestrijdt dit. De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Leudal nadere onderbouwing moet geven om dit aannemelijk te maken.

Deadline
De gemeente kreeg een deadline van dinsdag 6 november om met een reactie te komen. De initiatiefnemer wil namelijk gebruik maken van een subsidie die tot uiterlijk 8 november kan worden aangevraagd. Leudal heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld op het gebied van landschapsstructuren en -kwaliteiten. Op basis van onderzoek door dit bureau blijft het college bij het besluit, zo laat zij dinsdagmiddag weten. De gemeente wil het besluit niet verder toelichten. Volgens een woordvoerder staat vandaag alles in het teken van het aanleveren van de aanvullende informatie aan de rechter.

Rommelige aanloop
Het besluit over de zonneweide kende een rommelige aanloop. Eerder zei wethouder Piet Verlinden in de gemeenteraad dat er wel een vergunning zou worden verleend aan de initiatiefnemers van de zonneweide. Dat leidde tot verzet bij omwonenden. Juridisch zou de gemeente niet anders kunnen, stelde hij. Maar dat bleek niet het geval. De gemeenteraad eiste dat er eerst beleid zou worden gemaakt voor zonneweides voordat er een besluit zou komen. In oktober besloot het college alsnog dat er geen vergunning zou worden afgegeven vanwege het grootschalige karakter.

Golfbaan
Op de beoogde plek, het voormalige KI-station gelegen Aan het Broek, waren lange tijd plannen voor een 18-holes-golfbaan. Er werd daarvoor tien jaar geleden al een vergunning afgegeven, maar door economische tegenslag is de golfbaan nooit gerealiseerd. Eigenaar Arbor bv heeft daarom eerder dit jaar de vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van de zonneweide. Deze zou stroom op moeten leveren voor 15.000 huishoudens.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen