Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Streep door plan zonneweide Leudal

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:00

Het Leudalse gemeentebestuur geeft definitief geen vergunning af voor een zonneweide van 40 hectare in Heythuysen. De geplande zonneweide is volgens het college te grootschalig.

Indiener van de vergunning, Projectontwikkelaar Arbor BV, tekende vorige maand bezwaar aan bij de rechter tegen de argumentatie van de gemeente. Het college vindt dat de zonneweide de natuur- en landschapswaarden te zeer aantast. De projectontwikkelaar bestrijdt dit. De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Leudal nadere onderbouwing moet geven om dit aannemelijk te maken.

Deadline
De gemeente kreeg een deadline van dinsdag 6 november om met een reactie te komen. De initiatiefnemer wil namelijk gebruik maken van een subsidie die tot uiterlijk 8 november kan worden aangevraagd. Leudal heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld op het gebied van landschapsstructuren en -kwaliteiten. Op basis van onderzoek door dit bureau blijft het college bij het besluit, zo laat zij dinsdagmiddag weten. De gemeente wil het besluit niet verder toelichten. Volgens een woordvoerder staat vandaag alles in het teken van het aanleveren van de aanvullende informatie aan de rechter.

Rommelige aanloop
Het besluit over de zonneweide kende een rommelige aanloop. Eerder zei wethouder Piet Verlinden in de gemeenteraad dat er wel een vergunning zou worden verleend aan de initiatiefnemers van de zonneweide. Dat leidde tot verzet bij omwonenden. Juridisch zou de gemeente niet anders kunnen, stelde hij. Maar dat bleek niet het geval. De gemeenteraad eiste dat er eerst beleid zou worden gemaakt voor zonneweides voordat er een besluit zou komen. In oktober besloot het college alsnog dat er geen vergunning zou worden afgegeven vanwege het grootschalige karakter.

Golfbaan
Op de beoogde plek, het voormalige KI-station gelegen Aan het Broek, waren lange tijd plannen voor een 18-holes-golfbaan. Er werd daarvoor tien jaar geleden al een vergunning afgegeven, maar door economische tegenslag is de golfbaan nooit gerealiseerd. Eigenaar Arbor bv heeft daarom eerder dit jaar de vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van de zonneweide. Deze zou stroom op moeten leveren voor 15.000 huishoudens.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen