Overslaan en naar de inhoud gaan

Streep door plan zonneweide Leudal

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:00

Het Leudalse gemeentebestuur geeft definitief geen vergunning af voor een zonneweide van 40 hectare in Heythuysen. De geplande zonneweide is volgens het college te grootschalig.

Indiener van de vergunning, Projectontwikkelaar Arbor BV, tekende vorige maand bezwaar aan bij de rechter tegen de argumentatie van de gemeente. Het college vindt dat de zonneweide de natuur- en landschapswaarden te zeer aantast. De projectontwikkelaar bestrijdt dit. De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Leudal nadere onderbouwing moet geven om dit aannemelijk te maken.

Deadline
De gemeente kreeg een deadline van dinsdag 6 november om met een reactie te komen. De initiatiefnemer wil namelijk gebruik maken van een subsidie die tot uiterlijk 8 november kan worden aangevraagd. Leudal heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld op het gebied van landschapsstructuren en -kwaliteiten. Op basis van onderzoek door dit bureau blijft het college bij het besluit, zo laat zij dinsdagmiddag weten. De gemeente wil het besluit niet verder toelichten. Volgens een woordvoerder staat vandaag alles in het teken van het aanleveren van de aanvullende informatie aan de rechter.

Rommelige aanloop
Het besluit over de zonneweide kende een rommelige aanloop. Eerder zei wethouder Piet Verlinden in de gemeenteraad dat er wel een vergunning zou worden verleend aan de initiatiefnemers van de zonneweide. Dat leidde tot verzet bij omwonenden. Juridisch zou de gemeente niet anders kunnen, stelde hij. Maar dat bleek niet het geval. De gemeenteraad eiste dat er eerst beleid zou worden gemaakt voor zonneweides voordat er een besluit zou komen. In oktober besloot het college alsnog dat er geen vergunning zou worden afgegeven vanwege het grootschalige karakter.

Golfbaan
Op de beoogde plek, het voormalige KI-station gelegen Aan het Broek, waren lange tijd plannen voor een 18-holes-golfbaan. Er werd daarvoor tien jaar geleden al een vergunning afgegeven, maar door economische tegenslag is de golfbaan nooit gerealiseerd. Eigenaar Arbor bv heeft daarom eerder dit jaar de vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van de zonneweide. Deze zou stroom op moeten leveren voor 15.000 huishoudens.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen