Overslaan en naar de inhoud gaan

Streep door plan zonneweide Leudal

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:00

Het Leudalse gemeentebestuur geeft definitief geen vergunning af voor een zonneweide van 40 hectare in Heythuysen. De geplande zonneweide is volgens het college te grootschalig.

Indiener van de vergunning, Projectontwikkelaar Arbor BV, tekende vorige maand bezwaar aan bij de rechter tegen de argumentatie van de gemeente. Het college vindt dat de zonneweide de natuur- en landschapswaarden te zeer aantast. De projectontwikkelaar bestrijdt dit. De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Leudal nadere onderbouwing moet geven om dit aannemelijk te maken.

Deadline
De gemeente kreeg een deadline van dinsdag 6 november om met een reactie te komen. De initiatiefnemer wil namelijk gebruik maken van een subsidie die tot uiterlijk 8 november kan worden aangevraagd. Leudal heeft een gespecialiseerd bureau ingeschakeld op het gebied van landschapsstructuren en -kwaliteiten. Op basis van onderzoek door dit bureau blijft het college bij het besluit, zo laat zij dinsdagmiddag weten. De gemeente wil het besluit niet verder toelichten. Volgens een woordvoerder staat vandaag alles in het teken van het aanleveren van de aanvullende informatie aan de rechter.

Rommelige aanloop
Het besluit over de zonneweide kende een rommelige aanloop. Eerder zei wethouder Piet Verlinden in de gemeenteraad dat er wel een vergunning zou worden verleend aan de initiatiefnemers van de zonneweide. Dat leidde tot verzet bij omwonenden. Juridisch zou de gemeente niet anders kunnen, stelde hij. Maar dat bleek niet het geval. De gemeenteraad eiste dat er eerst beleid zou worden gemaakt voor zonneweides voordat er een besluit zou komen. In oktober besloot het college alsnog dat er geen vergunning zou worden afgegeven vanwege het grootschalige karakter.

Golfbaan
Op de beoogde plek, het voormalige KI-station gelegen Aan het Broek, waren lange tijd plannen voor een 18-holes-golfbaan. Er werd daarvoor tien jaar geleden al een vergunning afgegeven, maar door economische tegenslag is de golfbaan nooit gerealiseerd. Eigenaar Arbor bv heeft daarom eerder dit jaar de vergunningsaanvraag ingediend voor de aanleg van de zonneweide. Deze zou stroom op moeten leveren voor 15.000 huishoudens.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen