Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stratenmaker hangt tien jaar cel boven het hoofd

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 13:10

Er hangt de Portugese stratenmaker Daniel Joaquim S. (24) een tienjarige celstraf boven het hoofd. Justitie heeft deze straf vrijdag geëist, omdat Daniel zijn 24-jarige landgenoot Michel Mourao Gonçalves heeft gewurgd.

Die tijgerklem, zoals Daniel zijn greep zelf noemt, werd Michel fataal. Hij overleed op 28 juli 2018 in Amstenrade, aan de Oudestraat. Daar woonde een groep Portugese stratenmakers samen.

Lees ook: Daniel wurgde collega Michel: 'Kon niet anders'

Vechtpartij op beeld
Eén van die collega's filmde hoe Daniel en Michel in gevecht waren. Er is onder meer te zien hoe Daniel boven Michel staat, terwijl die laatste zijn benen om de nek van zijn tegenstrever heeft geklemd. Daniel weet zich echter los te rukken, om vervolgens zes keer tegen het bovenlijf en vijf keer tegen het hoofd van Michel te trappen. Uiteindelijk pakt hij hem in de genoemde tijgerklem, zo constateert de rechter op basis van de beelden.

Loslaten, Daniel!
Na enige tijd is ook op de beelden te zien dat Michel niet meer beweegt. Iemand roept nog: 'Loslaten, Daniel! Loslaten!' Het was toen al te laat. Later verklaarde de verdachte bij de politie dat hij degene was die werd aangevallen. "Uit het niets. Hij had ook een mes. Ik moest mezelf wel verdedigen. Maar als hij gestikt is, dan is dat gebeurd nadat ik weg ben gegaan."

Dood van de poema
Dat het al even niet goed zat tussen de twee, blijkt wel uit de telefoongeschiedenis van beide kemphanen. Daniel laat zich in gesprek met het thuisfront negatief uit over o puma, de Portugese bijnaam van Michel, terwijl die op zijn beurt weer laat weten dat hij Daniel 'mores zal leren'. "Ik zal hem vermoorden... het is ook nog eens een zigeuner", zegt Michel in een voicememo aan zijn vriendin.

Pure overlevingsdrang
Toch was dit alles niet de bedoeling, vertelde Daniel vrijdag in de rechtbank. "Ik dacht dat ik doodging", zei hij snikkend. "Ik handelde uit pure overlevingsdrang, verder niks." Justitie gaat niet mee in die versie van het verhaal. "Hij heeft Michel afgemaakt, anders kan ik het niet omschrijven", is de officier van justitie stellig.

Advocaat Theo Boumans schetste vrijdag een beeld van Michel als agressieve, opvliegende persoon. Het onderschrijft volgens de raadsman waarom zijn cliënt, Daniel, zich moest verdedigen. Volgens Boumans moet zijn cliënt vrijuit gaan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen