Overslaan en naar de inhoud gaan

Stratenmaker hangt tien jaar cel boven het hoofd

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 13:10

Er hangt de Portugese stratenmaker Daniel Joaquim S. (24) een tienjarige celstraf boven het hoofd. Justitie heeft deze straf vrijdag geëist, omdat Daniel zijn 24-jarige landgenoot Michel Mourao Gonçalves heeft gewurgd.

Die tijgerklem, zoals Daniel zijn greep zelf noemt, werd Michel fataal. Hij overleed op 28 juli 2018 in Amstenrade, aan de Oudestraat. Daar woonde een groep Portugese stratenmakers samen.

Lees ook: Daniel wurgde collega Michel: 'Kon niet anders'

Vechtpartij op beeld
Eén van die collega's filmde hoe Daniel en Michel in gevecht waren. Er is onder meer te zien hoe Daniel boven Michel staat, terwijl die laatste zijn benen om de nek van zijn tegenstrever heeft geklemd. Daniel weet zich echter los te rukken, om vervolgens zes keer tegen het bovenlijf en vijf keer tegen het hoofd van Michel te trappen. Uiteindelijk pakt hij hem in de genoemde tijgerklem, zo constateert de rechter op basis van de beelden.

Loslaten, Daniel!
Na enige tijd is ook op de beelden te zien dat Michel niet meer beweegt. Iemand roept nog: 'Loslaten, Daniel! Loslaten!' Het was toen al te laat. Later verklaarde de verdachte bij de politie dat hij degene was die werd aangevallen. "Uit het niets. Hij had ook een mes. Ik moest mezelf wel verdedigen. Maar als hij gestikt is, dan is dat gebeurd nadat ik weg ben gegaan."

Dood van de poema
Dat het al even niet goed zat tussen de twee, blijkt wel uit de telefoongeschiedenis van beide kemphanen. Daniel laat zich in gesprek met het thuisfront negatief uit over o puma, de Portugese bijnaam van Michel, terwijl die op zijn beurt weer laat weten dat hij Daniel 'mores zal leren'. "Ik zal hem vermoorden... het is ook nog eens een zigeuner", zegt Michel in een voicememo aan zijn vriendin.

Pure overlevingsdrang
Toch was dit alles niet de bedoeling, vertelde Daniel vrijdag in de rechtbank. "Ik dacht dat ik doodging", zei hij snikkend. "Ik handelde uit pure overlevingsdrang, verder niks." Justitie gaat niet mee in die versie van het verhaal. "Hij heeft Michel afgemaakt, anders kan ik het niet omschrijven", is de officier van justitie stellig.

Advocaat Theo Boumans schetste vrijdag een beeld van Michel als agressieve, opvliegende persoon. Het onderschrijft volgens de raadsman waarom zijn cliënt, Daniel, zich moest verdedigen. Volgens Boumans moet zijn cliënt vrijuit gaan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen