Overslaan en naar de inhoud gaan

Stratenmaker hangt tien jaar cel boven het hoofd

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 13:10

Er hangt de Portugese stratenmaker Daniel Joaquim S. (24) een tienjarige celstraf boven het hoofd. Justitie heeft deze straf vrijdag geëist, omdat Daniel zijn 24-jarige landgenoot Michel Mourao Gonçalves heeft gewurgd.

Die tijgerklem, zoals Daniel zijn greep zelf noemt, werd Michel fataal. Hij overleed op 28 juli 2018 in Amstenrade, aan de Oudestraat. Daar woonde een groep Portugese stratenmakers samen.

Lees ook: Daniel wurgde collega Michel: 'Kon niet anders'

Vechtpartij op beeld
Eén van die collega's filmde hoe Daniel en Michel in gevecht waren. Er is onder meer te zien hoe Daniel boven Michel staat, terwijl die laatste zijn benen om de nek van zijn tegenstrever heeft geklemd. Daniel weet zich echter los te rukken, om vervolgens zes keer tegen het bovenlijf en vijf keer tegen het hoofd van Michel te trappen. Uiteindelijk pakt hij hem in de genoemde tijgerklem, zo constateert de rechter op basis van de beelden.

Loslaten, Daniel!
Na enige tijd is ook op de beelden te zien dat Michel niet meer beweegt. Iemand roept nog: 'Loslaten, Daniel! Loslaten!' Het was toen al te laat. Later verklaarde de verdachte bij de politie dat hij degene was die werd aangevallen. "Uit het niets. Hij had ook een mes. Ik moest mezelf wel verdedigen. Maar als hij gestikt is, dan is dat gebeurd nadat ik weg ben gegaan."

Dood van de poema
Dat het al even niet goed zat tussen de twee, blijkt wel uit de telefoongeschiedenis van beide kemphanen. Daniel laat zich in gesprek met het thuisfront negatief uit over o puma, de Portugese bijnaam van Michel, terwijl die op zijn beurt weer laat weten dat hij Daniel 'mores zal leren'. "Ik zal hem vermoorden... het is ook nog eens een zigeuner", zegt Michel in een voicememo aan zijn vriendin.

Pure overlevingsdrang
Toch was dit alles niet de bedoeling, vertelde Daniel vrijdag in de rechtbank. "Ik dacht dat ik doodging", zei hij snikkend. "Ik handelde uit pure overlevingsdrang, verder niks." Justitie gaat niet mee in die versie van het verhaal. "Hij heeft Michel afgemaakt, anders kan ik het niet omschrijven", is de officier van justitie stellig.

Advocaat Theo Boumans schetste vrijdag een beeld van Michel als agressieve, opvliegende persoon. Het onderschrijft volgens de raadsman waarom zijn cliënt, Daniel, zich moest verdedigen. Volgens Boumans moet zijn cliënt vrijuit gaan.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen