Overslaan en naar de inhoud gaan

Stratenmaker hangt tien jaar cel boven het hoofd

Geplaatst opvrijdag 24 mei 2019 - 13:10

Er hangt de Portugese stratenmaker Daniel Joaquim S. (24) een tienjarige celstraf boven het hoofd. Justitie heeft deze straf vrijdag geëist, omdat Daniel zijn 24-jarige landgenoot Michel Mourao Gonçalves heeft gewurgd.

Die tijgerklem, zoals Daniel zijn greep zelf noemt, werd Michel fataal. Hij overleed op 28 juli 2018 in Amstenrade, aan de Oudestraat. Daar woonde een groep Portugese stratenmakers samen.

Lees ook: Daniel wurgde collega Michel: 'Kon niet anders'

Vechtpartij op beeld
Eén van die collega's filmde hoe Daniel en Michel in gevecht waren. Er is onder meer te zien hoe Daniel boven Michel staat, terwijl die laatste zijn benen om de nek van zijn tegenstrever heeft geklemd. Daniel weet zich echter los te rukken, om vervolgens zes keer tegen het bovenlijf en vijf keer tegen het hoofd van Michel te trappen. Uiteindelijk pakt hij hem in de genoemde tijgerklem, zo constateert de rechter op basis van de beelden.

Loslaten, Daniel!
Na enige tijd is ook op de beelden te zien dat Michel niet meer beweegt. Iemand roept nog: 'Loslaten, Daniel! Loslaten!' Het was toen al te laat. Later verklaarde de verdachte bij de politie dat hij degene was die werd aangevallen. "Uit het niets. Hij had ook een mes. Ik moest mezelf wel verdedigen. Maar als hij gestikt is, dan is dat gebeurd nadat ik weg ben gegaan."

Dood van de poema
Dat het al even niet goed zat tussen de twee, blijkt wel uit de telefoongeschiedenis van beide kemphanen. Daniel laat zich in gesprek met het thuisfront negatief uit over o puma, de Portugese bijnaam van Michel, terwijl die op zijn beurt weer laat weten dat hij Daniel 'mores zal leren'. "Ik zal hem vermoorden... het is ook nog eens een zigeuner", zegt Michel in een voicememo aan zijn vriendin.

Pure overlevingsdrang
Toch was dit alles niet de bedoeling, vertelde Daniel vrijdag in de rechtbank. "Ik dacht dat ik doodging", zei hij snikkend. "Ik handelde uit pure overlevingsdrang, verder niks." Justitie gaat niet mee in die versie van het verhaal. "Hij heeft Michel afgemaakt, anders kan ik het niet omschrijven", is de officier van justitie stellig.

Advocaat Theo Boumans schetste vrijdag een beeld van Michel als agressieve, opvliegende persoon. Het onderschrijft volgens de raadsman waarom zijn cliënt, Daniel, zich moest verdedigen. Volgens Boumans moet zijn cliënt vrijuit gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen