Overslaan en naar de inhoud gaan

Straf voor martelmoord Maastrichtse loods iets lager

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 13:19

De celstraf voor de gruwelijke moord op politie-infiltrant Guido Kosterman in Maastricht blijft gehandhaafd.

Wel wordt de straf van 24 jaar iets verkort, naar 23 jaar en 3 maanden. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

Gemarteld
Het lichaam van de 25-jarige dakloze Kosterman uit Wijk bij Duurstede werd in december 2012 gevonden in een verlaten loods in Maastricht nadat hij een paar dagen vermist was geweest. Het stoffelijk overschot was verbrand en daarna verstopt in een put. Uit onderzoek bleek dat Kosterman na dagenlange martelingen was bezweken, waarna de dader had geprobeerd het lichaam te verbranden.

Vrienden
De inmiddels 33-jarige Alberto T. werd zowel bij de rechtbank als in hoger beroep veroordeeld tot 24 jaar cel. T. kwam in beeld omdat hij in eerste instantie als vriend van het slachtoffer door de politie werd ondervraagd. Bij de behandeling door de rechtbank bleek dat Kosterman de politie in ruil voor geld tipte over drugsdeals, wat mogelijk de reden was voor het conflict.

Ontkenning
T. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de marteling, het in brand steken van het lichaam en het daarna dumpen in een put. Na het hoger beroep tekende hij dan ook cassatie aan. Dat verzoek is door de Hoge Raad afgewezen, de veroordeling blijft dus staan.

Waar T. wel gelijk in heeft gekregen is dat de berechting in de zaak langer heeft geduurd dan redelijk was. Om die reden heeft de Hoge Raad de straf met negen maanden gekort.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen