Overslaan en naar de inhoud gaan

Storm Ciara: hulpdiensten heel de avond in de weer

Geplaatst opzondag 9 februari 2020 - 22:41

De storm van zondagavond en -nacht heeft de Limburgse hulpdiensten flink beziggehouden.

Rond 22:00 uur in de avond waren er bij de brandweerkorpsen al ruim 500 meldingen binnengekomen in heel Limburg. De meeste kwamen uit het zuiden van de provincie, waar de brandweer bijna vierhonderd keer uit moest rukken.

Dakpannen en takken
Dat was volgens een woordvoerder voornamelijk voor omgewaaide bomen, vallende dakpannen en loshangende takken. Dat zorgde voor veel overlast voor het verkeer en de treinen van Arriva en de NS. Die stonden gedurende de avond op vier verschillende plaatsen stil.

Treinverkeer
Tussen Sittard en Maastricht moesten passagiers ongeveer twee uur in een stilstaande trein wachten op een vervangend toestel, nadat er een stuk boom tussen de trein en de bovenleiding vast was komen te zitten. Bij Valkenburg viel een boom op een Arriva-trein. De trein kon even later gewoon verder rijden, maar medewerkers van ProRail hadden hun handen nog even vol aan het weghalen van de boom.

Bovenleiding
Het treinverkeer tussen Heerlen en Aken ligt waarschijnlijk nog tot maandagochtend stil, nadat een boom op de bovenleiding was gevallen bij Chevremont. Daarbij raakte de stroomvoorziening dusdanig beschadigd dat er flink wat reparatiewerkzaamheden nodig zijn om alles te herstellen.

Lees ook: Stuk dak Maastricht stort naar beneden: straat afgezet

Stuk dak weggewaaid
Eerder op de avond viel er al een stuk dak van een monumentaal pan aan de Stationsstraat in Maastricht. Het dak viel op het voetpad en een stuk van de straat. Wonderwel raakte daarbij niemand gewond. De straat is vrijwel de hele avond afgesloten geweest. Ook in Nederweert-Eind moest een straat lange tijd worden afgesloten, nadat de brandweer had geconstateerd dat er enkele bomen op kiepen stonden. In Belfeld had de brandweer de handen vol aan enkele verkeerslichten. Door de wind waren er ten minste drie los komen te hangen en bungelden ze aan een draad boven de weg.

Lees ook: Stoplichten overleven storm niet: kruispunt afgesloten

Het hevigste deel van de storm moet volgens Meteo Limburg nog beginnen. Rond 23.00 uur zijn de zwaarste windstoten van 120 kilometer per uur te verwachten. Het KNMI heeft nog tot 01.00 uur code oranje uitgegeven voor de provincie. De rest van Nederland gaat om 23.00 uur alweer terug naar code geel.

Spits
Ook morgen houdt de wind aan, al is het een stuk minder dan vandaag. De ANWB verwacht in heel Nederland een zware ochtendspits en ook ProRail en de NS waarschuwen mensen goed naar de reisplanner te kijken of hun treinen wel rijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen