Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing naftakraker verholpen: de fakkel gaat weer aan

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 11:58

De storing aan de naftakraker op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen is verholpen. De fabriek wordt op een hogere stand gezet en dat kan voor overlast zorgen.

Het verhogen van de capaciteit van naftakraker Olefins 4 van chemiebedrijf Sabic gaat gepaard met fakkelen, zo laat Chemelot weten.

Onvermijdelijk
Overlast voor omwonenden lijkt onvermijdelijk te zijn. Bij het ophogen van de capaciteit moet de torenfakkel worden ingezet. Dit kan licht- en geluidsoverlast veroorzaken. 'Fakkelen is onderdeel van ons veiligheidssysteem en helaas niet te vermijden', schrijft Chemelot op de website. 'Wij doen er dan ook alles aan om de overlast zoveel als mogelijk te beperken.'

Het is nog niet bekend wanneer en hoe lang er gefakkeld gaat worden.

Metershoge vlam
Omwonenden hebben al een week last van licht-, geluids- en trillingsoverlast. Afgelopen weekend was een metershoge vlam in de wijde omtrek te zien. Er kwamen zelfs meldingen binnen dat het gefakkel in Stramproy te zien was.

Lees ook: Opstart naftakraker verloopt met horten en stoten

Onvoorziene storingen
De naftakraker is de grootste installatie op het Chemelotterrein. Ruwe nafta wordt er verwerkt tot grondstoffen voor bijvoorbeeld kunststof. De afgelopen zes weken lag de installatie stil vanwege een grote onderhouds- en opknapbeurt. Begin vorige week werd de naftakraker opgestart. Normaal gezien zou deze 'turnaround' een week duren. Maar door onvoorziene storingen is het een paar keer fout gegaan.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen