Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing naftakraker verholpen: de fakkel gaat weer aan

Geplaatst opwoensdag 30 oktober 2019 - 11:58

De storing aan de naftakraker op het Chemelot-terrein in Sittard-Geleen is verholpen. De fabriek wordt op een hogere stand gezet en dat kan voor overlast zorgen.

Het verhogen van de capaciteit van naftakraker Olefins 4 van chemiebedrijf Sabic gaat gepaard met fakkelen, zo laat Chemelot weten.

Onvermijdelijk
Overlast voor omwonenden lijkt onvermijdelijk te zijn. Bij het ophogen van de capaciteit moet de torenfakkel worden ingezet. Dit kan licht- en geluidsoverlast veroorzaken. 'Fakkelen is onderdeel van ons veiligheidssysteem en helaas niet te vermijden', schrijft Chemelot op de website. 'Wij doen er dan ook alles aan om de overlast zoveel als mogelijk te beperken.'

Het is nog niet bekend wanneer en hoe lang er gefakkeld gaat worden.

Metershoge vlam
Omwonenden hebben al een week last van licht-, geluids- en trillingsoverlast. Afgelopen weekend was een metershoge vlam in de wijde omtrek te zien. Er kwamen zelfs meldingen binnen dat het gefakkel in Stramproy te zien was.

Lees ook: Opstart naftakraker verloopt met horten en stoten

Onvoorziene storingen
De naftakraker is de grootste installatie op het Chemelotterrein. Ruwe nafta wordt er verwerkt tot grondstoffen voor bijvoorbeeld kunststof. De afgelopen zes weken lag de installatie stil vanwege een grote onderhouds- en opknapbeurt. Begin vorige week werd de naftakraker opgestart. Normaal gezien zou deze 'turnaround' een week duren. Maar door onvoorziene storingen is het een paar keer fout gegaan.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen