Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing meetsysteem Rijkswaterstaat tijdens hoogwater

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 21:46

Belangrijke meetapparatuur van Rijkswaterstaat in de Maas had afgelopen week tijdens de hoogwatercrisis last van een storing.

Juist op het moment dat bij Sint Pieter de grootste watergolf Limburg binnenkwam, bleek apparatuur niet te werken of werd een veel te lage waterafvoer doorgegeven, meldt De Limburger. Rijkswaterstaat zegt tegen L1 dat de storing aan het meetsysteem geen probleem heeft opgeleverd.

Handwerk
Rijkswaterstaat zegt vorige week donderdagavond een "kortstondige storing" te hebben gehad aan de meetapparatuur ter hoogte van Eijsden. Maar het is niet de enige manier waarmee Rijkswaterstaat (RWS) de hoogte van het water opmeet. "Zodoende heeft een storing aan een enkel meetinstrument geen invloed op de betrouwbaarheid van de waterdata van RWS. Ten tijde van de hoogwaterperiode in de Maas zijn bijvoorbeeld ook afvoermetingen gedaan vanaf een boot." Rijkswaterstaat zegt daarnaast dat verwachtingen worden opgesteld aan de hand van modellen.

Belgiƫ
In Belgiƫ is er donderdagavond ophef ontstaan over de afvoer van het water en het openen van het stuwmeer in Eupen. VRT meldt dat sommige experts vinden dat het stuwmeer in Eupen eerder had moeten worden geopend. Een hoogleraar zei in het televisieprogramma Terzake dat "men schade had kunnen voorkomen". De Waalse minister van Klimaat en Infrastructuur verdedigt zich tegen kritiek. "We hebben nooit het stuwmeer laten leeglopen, want we konden niet nog meer opvangen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen