Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing coronacheck: weinig problemen in Limburg

Geplaatst opzaterdag 25 september 2021 - 21:20

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken met zogenoemde DdoS-aanvallen, wat zorgt voor overbelasting. In Limburg leidde dat niet tot grote problemen.

Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidt ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervinden bij het aanmaken van hun QR-code.

Discotheek
In de Maastrichtse club Complex deed het probleem zich in ieder geval niet voor. "Onze bezoekers kwamen tussen 18:00 uur en 19:00 uur zoiets binnen. Toen stond er wel even een rij, maar van haperingen bij de coronacheck hebben we niks gemerkt", zegt eigenaar HP Nieskens.

Opnieuw opstarten
Bij het Kermisfestival in Weert komt het wel voor dat mensen even staan te rommelen met hun QR-code, maar ook daar leidt het niet tot noemenswaardige opstoppingen. "Als het vastloopt moeten mensen hun telefoon even opnieuw opstarten", tipt organisator Raymond Houben. "Dan werkt het weer."

Lees ook: Coronacheck erin en anderhalve meter eruit: de eerste dag

Drukte
Het is zaterdag de eerste dag waarop iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben voor een bezoek aan een horecazaak, evenement of een kunst- en cultuurinstelling. Dat zorgt voor grote drukte op de coronacheck-app, die hiervoor kan worden gebruikt. Volgens de woordvoerder hebben mensen die de QR-code al eerder hebben gedownload geen problemen.

"We adviseren iedereen het op een later tijdstip opnieuw te proberen." Ook raadt het ministerie mensen aan al voordat ze ergens naartoe gaan waar ze een coronapas nodig hebben, de code thuis te downloaden. Die is namelijk vervolgens offline beschikbaar.

Afslaan
Volgens de woordvoerster is op voorhand rekening gehouden met deze DdoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Rond 22.00 uur nam de drukte weer iets af.

Op de website allestoringen.nl is te zien dat het aantal meldingen over de coronacheck-app zaterdagavond oploopt tot ruim 1800.

Storingen coronacheck
Foto: Allestoringen.nl
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen