Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoppersregeling nertsenhouderij pas in augustus klaar

Geplaatst opdinsdag 7 juli 2020 - 16:00

Een nieuwe stoppersregeling voor de nertsenhouderij loopt zo'n twee maanden vertraging op. Bovendien is er goedkeuring nodig van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Dat schrijven minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid en staatssecretaris Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw aan de Tweede Kamer.

Fatsoenlijke regeling
De Tweede Kamer nam onlangs een gezamenlijke motie van CDA en GroenLinks aan waarin staat dat er voor het einde van het jaar een einde moet komen aan de nertsenhouderij in Nederland. Aanleiding voor de motie was de ruiming van een aantal nertsenhouderijen, omdat daar het coronavirus heerste. In Limburg was dat onder meer het geval in Ysselsteyn en Castenray. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daarmee vormen de infecties bij nertsen mogelijk een risico voor de volksgezondheid.

Daarom moest er voor eind juni een fatsoenlijke en verbeterde regeling moet zijn voor de bedrijven die gedwongen worden te stoppen.

Lees ook: Met coronavirus besmette nertsen in Castenray geruimd

Niet haalbaar
De korte termijn die de Tweede Kamer wil voor een stoppersregeling is echter niet haalbaar, aldus de twee bewindslieden. "Het is niet mogelijk om voor het zomerreces al een stoppersregeling gereed te hebben en een voorstel voor financiële dekking daarbij. Bovendien is voor een dergelijke regeling de goedkeuring vereist van de Europese Commissie, omdat het een staatssteunmaatregel betreft", zo melden De Jonge en Schouten aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Kamer wil nog dit jaar einde aan nertsenhouderij

Onderzoek
Ze willen het zomerreces benutten om onderzoek te laten doen naar het waardeverlies voor de nertsenhouderij en om een conceptregeling voor te bereiden. In augustus gaat er dan een voorstel naar de Tweede Kamer.

Eerder was al besloten dat er in 2024 een einde moest komen aan het houden van nertsen in Nederland. Limburg telt zo'n 25 nertsenhouderijen, met name in Noord-Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen