Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoppen-met-roken-medicijn zorgt toch niet voor hartklachten

Geplaatst opmaandag 7 september 2015 - 11:24

Het stoppen-met-roken-medicijn varenicline zorgt toch niet voor hartklachten en depressies. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Maastricht UMC+ .

Samen met de universiteiten van Düsseldorf, Edinburgh en Londen onderzocht Maastricht UMC+ de bijwerkingen van het medicijn.

150.000 rokers
Er werd gedacht dat tot de bijwerkingen van het medicijn depressies en hartklachten behoorden. Dat blijkt na onderzoek toch niet zo te zijn. De onderzoekers vergeleken voor het onderzoek de data van 150.000 rokers die wilden stoppen met roken en daarvoor hulpmiddelen gebruikten, zoals nicotinekauwgom, nicotinepleisters of varenicline.

Veilig middel
Gedurende een half jaar werd de invloed van de behandeling op hun gezondheid bepaald. Daaruit bleek dat mensen die het medicijn varenicline kregen, niet meer kans hadden op een hartaanval of depressie in vergelijking met anderen. "De resultaten laten zien dat dit medicijn een veilig middel is om mensen te helpen bij het stoppen met roken", aldus hoofdonderzoeker prof. dr. Daniel Kotz, die verbonden is aan de universiteiten van Düsseldorf en Maastricht.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Miljoen euro voor onderzoek naar vrouwenhart
Onderzoek: nog 10 tot 15 zwangere vrouwen in onzekerheid
Epilepsiepatiënten geholpen met elektroden
Maastrichtse neuroloog wil meer onderzoek hersenschade
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV