Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop Tihange: 'Rechter heeft onvoldoende geluisterd'

Geplaatst opdonderdag 3 september 2020 - 20:48

Actiegroep Stop Tihange vindt dat de Belgische rechter onvoldoende heeft geluisterd naar de argumenten om de kernreactor in het Belgische Tihange vervroegd te sluiten.

De rechter is niet overtuigd dat de centrale onveilig is en besloot daarom dat Tihange niet vervroegd dicht hoeft.

Lees ook: Rechter: kernreactor Tihange hoeft niet dicht

Teleurgesteld
De gemeente Maastricht, andere overheden en actiegroepen zoals Stop Tihange beweren dat de kernreactor wel onveilig is. Zij wilden daarom dat de kernreactor voor of in ieder geval zeker op 2023 dicht zou gaan. "Hij is helemaal meegegaan in de argumenten van de tegenpartij, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat betreuren wij zeer", reageert Jos Gulikers van Stop Tihange. De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake is ook teleurgesteld over het besluit van de rechter. "Je begint deze zaak, omdat de hele stad dat wil. Dan hoop je op een positieve uitspraak."

Lees ook: Tihange-controleur: 'We hebben ons werk goed gedaan'

Veiligheidsgevoel
Volgens Stop Tihange zit er een reactorvat in de centrale die niet voldoet aan de minimale eisen op internationaal niveau. De rechter is echter meegegaan met het oordeel van deskundigen die stellen dat de Belgische centrales veilig zijn. "Wij hebben vele deskundigen achter ons die het met ons eens zijn dat Tihange niet veilig is." De Maastrichtse burgemeester verlaat zich op de autoriteiten in Den Haag die zeggen dat de reactor veilig is. "De meningen zijn verdeeld. Wat ik het belangrijkste vind, is dat mensen ongerust zijn over hun veiligheid. Dat vind ik als burgemeester heel erg. Deze uitspraak gaat niet helpen in het veiligheidsgevoel van die mensen."

Video: L1

Bedenkingen
"Wij willen de vinger aan de pols houden. Als we merken dat dingen anders verlopen dan nu is afgesproken dan zullen we daar zeker actie op ondernemen", zegt Gulikers verbeten. "Waar het ons om gaat is dat het besluit over 2023 ook nagekomen wordt. Wij hebben daar onze bedenkingen bij. In België is er nog geen regering die het wil onderschrijven. Als er een nieuwe regering komt, moeten we weer zien wat er dan gebeurt."

Metingen
Volgens de actievoerder vinden er in het najaar nieuwe metingen van de scheurtjes in Tihange plaats. "Die kunnen we vergelijken met de metingen van 2017. Dat zullen we bestuderen. Als daar zaken naar voren komen die het daglicht niet kunnen verdragen, dan hoort u weer van ons."

Penn zegt dat nog bekeken wordt of hoger beroep nodig is en gewenst. Gulikers denkt dat zij niet in hoger beroep gaan. "De kans om een stap verder te komen is niet heel groot."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen