Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stop met woningbouw in uiterwaarden om risico hoogwater'

Geplaatst opmaandag 11 oktober 2021 - 7:53

Deskundigen vinden dat gemeenten moeten stoppen met woningbouw in de uiterwaarden van rivieren. Verschillende gemeenten blijken buitendijks te bouwen om aan de grote vraag naar woningen te voldoen.

Dat meldt KRO-NCRV's Pointer op basis van cijfers. Het buitendijks bouwen brengt grote risico's met zich mee in geval van hoogwater, zoals in juli van dit jaar toen meerdere rivieren in Limburg buiten hun oevers traden.

Buitendijks bouwen populair
Het aantal nieuwbouwwoningen in het rivierbed van de Maas en de Rijn is in de periode 2000 tot en met 2019 gestegen van bijna 60.000 naar ruim 80.000. Venlo, Maastricht, Roermond en Gennep behoren tot de gemeenten met de grootste toename aan nieuwe woningen in het rivierbed.

In Venlo nam het aantal nieuwe buitendijkse woningen in de periode van 2000 tot 2019 het sterkst toe in Limburg: in totaal kwamen er 1.836 woningen bij. Daarvan lagen er 1.188 binnen en 648 buiten bebouwd gebied.

Lees ook: Evacuatie buitendijkse woningen in gemeente Venray

In de Maasbedding
Ook in Maastricht (1.291) en Roermond (1.204) steeg het aantal buitendijkse woningen hard. De drie Limburgse gemeenten worden alleen voorbijgestreefd door Rotterdam, dat met 5.640 nieuwe buitendijkse woningen de absolute koploper van Nederland is.

Gennep is op de negende plaats terug te vinden. In de periode 2000 tot en met 2019 werden daar 529 nieuwe woningen gebouwd in de uiterwaarden van een rivier.

ANP-434061078
Water in woning te Well.
Foto: ANP

Steeds meer water
Rivieren zullen in de toekomst steeds meer regen- en smeltwater te verstouwen krijgen. Dit vraagt om meer ruimte zodat de rivieren veilig buiten hun oevers kunnen treden. Op verschillende plekken langs de IJssel, de Waal, de Nederrijn en de Lek is er al meer ruimte gegeven, maar met de nieuwste klimaatvoorspellingen van het VN-klimaatpanel IPCC is hierbij geen rekening gehouden.

Schade door hoogwater
Na de extreme regenval in juli dit jaar moesten inwoners van buitendijkse woningen langs onder meer de Maas hun woningen verlaten. Zandzakken en andere voorzorgsmaatregelen konden vaak niet voorkomen dat er toch water binnenkwam. Dit zorgde voor veel schade in de provincie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen