Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Stop met kwetsende opmerkingen op social media'

Geplaatst opdonderdag 21 februari 2019 - 14:55

Slachtofferhulp Nederland roept met de nieuwe bewustwordingscampagne #socialslachtoffer op om te stoppen met het plaatsen van kwetsende opmerkingen op sociale media.

"Het gaat er om dat mensen, bewust of onbewust, snel een mening plaatsen zonder achtergrondinformatie en daardoor pijn en verdriet veroorzaken bij anderen", zegt Joost Vroege van Slachtofferhulp Zuidoost tegen L1. "Het komt heel hard aan terwijl de waarheid vaker complexer is."

Toename
Het is ook iets wat advocaat Nino Pennino erkent. "Er wordt veel gezegd en gestigmatiseerd. Veel meer dan andere jaren. Het neemt volgens mij toe." De advocaat staat onder andere de slachtoffers van het Pinkpopdrama bij. Dinsdag werd bekend dat verdachte Danny S., die vorig jaar bij Pinkpop met zijn bestelbus een groep mensen aanreed, vervolgd wordt door het OM. Bij het ongeval kwam een man om het leven. Bij het Facebook-bericht van 1Limburg daarover verschenen dergelijke opmerkingen waarvoor Slachtofferhulp nu waarschuwt.

Lees ook: Justitie vervolgt chauffeur Pinkpopdrama: 'Onvoorzichtig'

Zitten op wegdek
"Het is dus schijnbaar normaal om op het wegdek te gaan zitten en te blijven zitten, ondanks dat je zag dat er auto's passeerden. Beetje vreemd", schrijft iemand als opmerking op het Facebook-bericht. "Dus midden op de weg zitten mag tegenwoordig?", schrijft een ander. "Het feit dat die doorreed zegt genoeg", concludeert weer iemand anders.

Het bewuste Facebook-bericht:

'Idioot op weg'
"Natuurlijk hebben slachtoffers en familie daar last van. Dat de groep op de weg zat, is feitelijk. Maar ze (de mensen die reageren, red.) zijn er zelf niet bij geweest", zegt Pennino. "Dat hindert blijkbaar niet om toch allerlei meningen te hebben en zonder schaamte berichten de wereld in te slingeren." Iets waar de slachtoffers wel degelijk last van ondervinden volgens Pennino. "Je wordt neergezet als een idioot die op de weg is gaan zitten. Er wordt ook gezegd dat er pilletjes zijn geslikt of dat ze gedronken hebben. Er is geen rem meer. Het is kwetsend." Ook de nabestaanden van de omgekomen man zouden last hebben van het publiek commentaar. "Als je weet dat er iets over jou gezegd wordt online, ga je toch kijken."

Wachten tot veroordeling
Er zijn volgens Pennino ook mensen die het opnemen voor verdachte Danny S.. "Een kamp omarmt de bestuurder en zegt dat het voor die man en zijn gezin ook erg is", zegt de advocaat. Die mensen reageren ook op het Facebook-bericht. "Het is vreselijk voor nabestaanden maar ook zeker voor de bestuurder en zijn familie. Zullen we gewoon afwachten wat een onafhankelijke jury of rechter bepaalt?", schrijft iemand als reactie op bovenstaand bericht.

Andere voorbeelden
Het is iets wat de advocaat in meerdere zaken tegenkomt. "Als je kijkt naar zaken waarin jongeren seksueel misbruik worden is 'ouders moeten beter opletten' een veel gehoorde reactie. Maar ook bij een steekpartij waar een dodelijk slachtoffer viel was 'misschien heeft hij het wel uitgelokt' een reactie die Pennino vernam." Het stukje maatschappelijke bewustwording vindt Pennino dan ook volledig terecht.

"Die mensen hebben al veel letsel opgelopen. Die hoeven daar niet nog meer bij te hebben."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
1Limburg Facebook Algoritme wijziging
Uitgelicht
1Limburg op Facebook blijven zien

Facebook heeft een algoritme-wijziging aangekondigd. Daardoor kan het zijn dat je minder Facebook-berichten van 1Limburg op je tijdlijn gaat zien. Door een kleine handeling op Facebook te verrichten kun je dit voorkomen. We leggen dit kort uit in een artikel. Klik op de link om naar het artikel te gaan.

Bekijk de instructie
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen