Overslaan en naar de inhoud gaan

'Stop met het beschermen van Limburgse identiteit'

Geplaatst opzondag 28 januari 2018 - 17:07

Limburgers moeten stoppen met het bewaken van onze identiteit. Want wanneer je persé je identiteit overeind wil houden dan moet je altijd strijd voeren tegen iemand anders.

Die oproep deed journalist Ralf Bodelier zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

De helft van alle Limburgers vindt dat de Limburgse identiteit wordt bedreigd, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van onder andere het Limburgs Museum. Limburgers denken dan aan de streektaal, carnaval, landschap en de Limburgse gezelligheid.

'Verwateren van cultuur'
Bodelier vindt die zorgen onnodig."Het slechte nieuws is dat tegenwoordig iedereen, en misschien wel in de hele wereld, klaagt over het verlies van zijn of haar identiteit. Niet alleen de Limburger, ook de Amsterdammer, de Nederlander en de Europeaan. En je gelooft het of niet, ook de Yoruba, de Shona of de Tomboekoe. Daar hoor je nu precies hetzelfde als hier. Ze klagen allemaal over het verwateren van taal en cultuur."

Eigen weg
Die zorgen over het verlies van de eigen identiteit hebben volgens Bodelier alles te maken met de globalisering. Muziek, ideeën en mensen vinden hun weg over de wereld. "Of we het willen of niet, we nemen wereldwijd steeds meer van anderen over. Maar we nemen ook veel niet over, zoals liefde voor vuurwapens van de Amerikanen of het denken over vrouwen en homo's uit Saoedi Arabië. We nemen alleen over wat we goed vinden."

Strijd
Bodelier waarschuwt vooral tegen de strijd die met het beschermen van de eigen identiteit gepaard gaat."Die strijd voer je altijd tegen iemand anders. Dat kan op een relatief milde manier door L1 te dwingen alleen Limburgstalige muziek te draaien. Minder mild door alle grenzen te sluiten en het kan helemaal niet mild, zoals IS het doet, door met veel geweld een identiteit op te leggen."

Luister hier de hele uitzending van De Stemming terug.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen