Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop Awacs haalt bakzeil bij Raad van State

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 11:39

De vereniging Stop AWACS heeft bakzeil gehaald in pogingen de geluidsoverlast van de NAVO-radarvliegtuigen boven Limburg terug te dringen.

De Raad van State verwierp de eis van de vereniging om AWACS-vluchten te verbieden die meer dan 88 decibel opleveren.

Militaire belangen
De Raad is het met het Rijk eens dat de militaire belangen van de NAVO zwaarder wegen dan de belangen van de inwoners van Limburg, die overlast ondervinden van de herrie. Mede daarom zijn extra geluidswerende maatregelen zoals stillere motoren niet nodig, vindt de Raad. Die maatregelen maken vluchten vanaf de basis in het Duitse grensplaatsje Geilenkirchen bij Schinveld, onmogelijk.

Pleister op de wonde
Als pleister op de wonde krijgen de 180 mensen mensen die met Stop AWACS hebben geprocedeerd tegen de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu een schadevergoeding van elk 250 euro. De vereniging zelf krijgt een vergoeding van 1500 euro. Dit omdat de procedures langer hebben geduurd dan redelijk, aldus de Raad van State.

Forse schadevergoeding
Stop AWACS had een forse schadevergoeding geëist voor dertig jaar overlast door de radarvliegtuigen. Voor ieder van de 180 klagers zou dat 1500 euro per jaar moeten zijn. De Raad van State haalde een streep door deze rekening. Met de uitspraak komt een einde aan een procedure die al meer dan vijf jaar loopt.

Lees ook: Uitspraak AWACS-proces: Nieuw onderzoek geluidsoverlast

Nader onderzoek
Beide betrokken ministeries gingen in beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die bepaalde dat het geven van schadevergoeding wegens jarenlange overlast moest worden onderzocht. Ook moest er nader onderzoek komen of en hoe de geluidsoverlast van AWACS-toestellen kon worden beperkt.

De Raad van State vernietigde de beslissing van de rechtbank. De Raad vindt nader onderzoek niet nodig.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen