Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stop Awacs haalt bakzeil bij Raad van State

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 11:39

De vereniging Stop AWACS heeft bakzeil gehaald in pogingen de geluidsoverlast van de NAVO-radarvliegtuigen boven Limburg terug te dringen.

De Raad van State verwierp de eis van de vereniging om AWACS-vluchten te verbieden die meer dan 88 decibel opleveren.

Militaire belangen
De Raad is het met het Rijk eens dat de militaire belangen van de NAVO zwaarder wegen dan de belangen van de inwoners van Limburg, die overlast ondervinden van de herrie. Mede daarom zijn extra geluidswerende maatregelen zoals stillere motoren niet nodig, vindt de Raad. Die maatregelen maken vluchten vanaf de basis in het Duitse grensplaatsje Geilenkirchen bij Schinveld, onmogelijk.

Pleister op de wonde
Als pleister op de wonde krijgen de 180 mensen mensen die met Stop AWACS hebben geprocedeerd tegen de ministeries van Defensie en Infrastructuur en Milieu een schadevergoeding van elk 250 euro. De vereniging zelf krijgt een vergoeding van 1500 euro. Dit omdat de procedures langer hebben geduurd dan redelijk, aldus de Raad van State.

Forse schadevergoeding
Stop AWACS had een forse schadevergoeding geëist voor dertig jaar overlast door de radarvliegtuigen. Voor ieder van de 180 klagers zou dat 1500 euro per jaar moeten zijn. De Raad van State haalde een streep door deze rekening. Met de uitspraak komt een einde aan een procedure die al meer dan vijf jaar loopt.

Lees ook: Uitspraak AWACS-proces: Nieuw onderzoek geluidsoverlast

Nader onderzoek
Beide betrokken ministeries gingen in beroep tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die bepaalde dat het geven van schadevergoeding wegens jarenlange overlast moest worden onderzocht. Ook moest er nader onderzoek komen of en hoe de geluidsoverlast van AWACS-toestellen kon worden beperkt.

De Raad van State vernietigde de beslissing van de rechtbank. De Raad vindt nader onderzoek niet nodig.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen