Overslaan en naar de inhoud gaan

Stop Awacs: 'Dit is juridisch het einde'

Geplaatst opwoensdag 30 januari 2019 - 16:13

De uitspraak van de Raad van State over de Awacs betekent het juridische einde. Dat zegt juridisch adviseur Twan Tak namens Stop Awacs Overlast.

De actiegroep werd in alle punten in het ongelijk gesteld. De Raad van State stelt de belangen van de NAVO-basis in Geilenkirchen boven die van de omwonenden.

Lees ook: Stop Awacs haalt bakzeil bij Raad van State

Stillere vliegtuigen
De actiegroep wilde via de rechter stillere vliegtuigen afdwingen. Daarnaast wilde ze ook een schadevergoeding voor 180 omwonenden. "In feite is een strijd van tientallen jaren voor niets geweest, want alle juridische middelen zijn nu ten einde", zegt Tak. Hij is niet heel erg verrast door de uitspraak. "Het komt maar zelden voor dat actiegroepen of milieugroeperingen het bij de rechter winnen van de overheid."

Kapot
Actievoerder Nico Trommelen komt namens de actiegroep al 37 jaar op voor de belangen van de bewoners. Hij is er kapot van. "Dit is een klap in ons gezicht, alles wordt in een keer van tafel geveegd en mensenrechten worden ook gewoon geschonden. Het is schandalig", zegt een hevig teleurgestelde Trommelen, die zelf aan de rand van de Awacs-basis woont. Hij had deze uitspraak niet zien aankomen. "De vorige keer hebben we van de Raad van State nog gelijk gekregen en nu dit. Onbegrijpelijk."

Het enige wat volgens Tak nog rest is opnieuw de politiek te benaderen. "Daar zou je nog iets kunnen bereiken, want juridische procedures hebben echt geen zin meer."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen