Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoere Jascha wil aandacht voor prostaatkanker

Geplaatst opzondag 29 september 2019 - 18:42

Motorrijders in Venlo en het Heuvelland vroegen zondag aandacht voor prostaatkanker.

Uitgedost in kostuum reden ze mee in de Distinguished Gentleman's Ride.

Mondiale tocht
Wereldwijd doen meer dan 110.000 bikers mee in de sponsortocht. Jascha Berghs is een van de mannen die zich zondagochtend om half twaalf meldt op een natte Markt in Geleen. Hij kreeg in zijn directe omgeving te maken met prostaatkanker. "Een collega op school die het techniekonderwijs op de kaart heeft gezet bleek prostaatkanker te hebben. Dat raakt je wel. Toen ik het tegen mijn vader zei, bleek hij die week ook een prostaatonderzoek te hebben."

Taboe slechten
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 45 en 80 jaar. Van de mannen die in 2018 kanker kregen, ging het in 21 procent van de gevallen om prostaatkanker. Juist de stoere bikers willen het taboe rond het prostaatonderzoek slechten. "Denk om jezelf, denk aan je gezondheid. Laat je onderzoeken", zo zegt Jascha.

De tocht in Zuid-Limburg gaat van Geleen via Spaubeek naar Kasteel Wijnandsrade. Doorweekt komen de 144 Limburgse motorrijders daar aan. Niemand is echt gekleed op de hevige regenbuien. "Ik ben 'zeiknat', om het maar op zijn Maastrichts te zeggen. Maar we hebben wereldwijd meer dan 5 miljoen dollar bijeen gebracht. En hier in Maastricht Heuvelland zitten we op 9000 euro."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen