Overslaan en naar de inhoud gaan

Stilte na grote maffia-klapper: waar is Don Giovanni?

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 6:00

Een gigantische internationale actie tegen de maffia eindigde op 5 december 2018 in Tegelen, toen restauranthouder Giovanni G. (54) in de boeien werd geslagen. Sindsdien is het stil. Wat is er gebeurd met Don Giovanni en zijn vermeende drugsnetwerk?

Giovanni, die jarenlang de restaurants La Vita (Horst) en Botticelli (Venray) runde, wordt gezien als kopstuk van maffia-organisatie 'Ndrangheta.

Wortels in Calabrië
'Ndrangheta wordt door Italiaanse opsporingsdiensten omschreven als de grootste en machtigste maffia-organisatie van Europa. De wortels van de 'ndranghetisti liggen in Calabrië, een regio in het zuiden van Italië. Vooral leden uit San Luca staan er hoog in de hiërarchie. Onder hen: Giovanni, de man die binnen het netwerk geroemd zou worden vanwege zijn organisatorisch vermogen.

Lees ook: Video: Spectaculaire beelden van Limburgse actie tegen maffia

Machtig netwerk
Op 5 december 2018 werd zijn leven echter ruw verstoord door een inval van de politie. In totaal zijn er die dag 83 mensen gearresteerd in vijf verschillende landen. Deze landen werkten jarenlang samen aan operatie Pollino, een operatie die het machtige 'Ndrangheta-netwerk een stevige tik moest uitdelen. De gearresteerden worden verdacht van cocaïnehandel op grote schaal, maar ook witwaspraktijken en diverse geweldsdelicten.

Internationale actie
Pollino startte en eindigde in Limburg. Het was de FIOD die in 2014 een onderzoek begon naar de restaurants van Giovanni. Die had weer contact met partners in Duitsland en zou criminele activiteiten in Italië ondersteunen. Het Nederlandse Eurojust riep alle betrokken landen, ook België en Luxemburg, op om samen te werken. De actie eindigde dus met de arrestatie van Giovanni en meer dan tachtig anderen.

Lees ook: Kopstuk Italiaanse maffia binnenkort uitgeleverd

Vier veroordelingen
We zijn inmiddels anderhalf jaar verder. Na een eerste golf aan berichten en updates werd het stil rondom Pollino. Uit onderzoek van L1 blijkt dat veel zaken nog in volle gang zijn. Nederland leverde Giovanni uit aan Italië en justitie in ons land vervolgde vier andere mensen. Zij zijn inmiddels allemaal veroordeeld.

Twee van die mannen zijn in hoger beroep gegaan en dat proces loopt nog.

Vader en zoon
Deze mannen, vader John (59, zes jaar cel) en zoon Nick (29, vijf jaar cel), kregen celstraffen voor de grootschalige productie van MDMA in een loods in Velsen. Dat deden ze vermoedelijk in opdracht van 'Ndrangheta. "Eén van de Italiaanse hoofdverdachten, die in Duitsland wordt vervolgd, was een contact van deze Nederlanders", laat een woordvoerster van de FIOD weten.

Grote klus
In een onderling telefoongesprek, dat werd afgeluisterd, zeggen vader en zoon: 'We zijn een van de weinigen die zo'n grote klus aandurven.' Dat zou over hun samenwerking met de Italiaanse maffia gaan.

De twee mannen die een loods en een appartement verhuurden aan John en Nick zijn ook veroordeeld. De verhuurder van de loods kreeg een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, en de appartementverhuurder kreeg een taakstraf van 40 uur.

Witwaspraktijken
In België loopt het onderzoek nog en dus wil justitie in dat land niet veel kwijt over de veertien mensen die daar gearresteerd zijn. Justitiewoordvoerder Pieter Strauven laat weten dat deze verdachten worden aangeklaagd voor criminele organisatie, witwaspraktijken en inbreuken tegen de drugwetgeving. "De verdachten komen hoofdzakelijk uit Maasmechelen. Een komt er uit Lummen, een ander uit Dilsen-Stokkem. Vier mensen zijn uitgeleverd aan Italië."

Lees ook: Invallen in Limburg in strijd tegen Italiaanse maffia

Italianen uitgeleverd
En dat brengt ons bij de thuishaven van de beruchte 'Ndrangheta. In Italië zijn 41 mensen gearresteerd tijdens operatie Pollino. Daarnaast zijn Giovanni en een hoop andere 'buitenlandse' Italianen uitgeleverd aan hun moederland.

De Nederlandse journaliste Sanne de Boer woont in Italië en volgt de zaak op de voet. Ze is zelfs bezig aan een boek over het wereldwijde maffianetwerk: Mafiòpoli: een zoektocht naar de ’Ndrangheta, de machtigste maffia van Italië, dat in oktober in de winkels moet liggen.

Speciale drugsauto's
De Italianen die eind 2018 zijn opgepakt, worden ervan verdacht dat ze samenwerkten met of deel uitmaakten van een aantal specifieke 'Ndrangheta-clans, vertelt De Boer. "Deze clans hebben volgens justitie via de havens van Antwerpen en Rotterdam cocaïne naar Europa gesmokkeld. Vervolgens hebben ze de drugs naar Italië vervoerd om door te verkopen. Voor het transport gebruikten ze huurauto's waarin speciaal voor de drugssmokkel ingenieus verstopte bergruimtes waren ingebouwd."

Don Giovanni
Giovanni G., de Tegelse restauranthouder, wordt in Italië gezien als spin in het web. "Volgens justitie in Calabrië faciliteerde hij drugssmokkel en waste hij met zijn restaurants in Nederland en Duitsland drugsgeld wit. Hij is in Italië aangeklaagd voor deelname aan de 'Ndrangheta en witwassen. De rechtszaak is begonnen, maar vanwege de corona-lockdown onderbroken."

Agenten politie-actie Tegelen 'Ndrangheta (5 december 2018)
Agenten bij de grote politie-actie tegen maffia-organisatie 'Ndrangheta op 5 december 2018.
Foto: Openbaar Ministerie

Zware straf
Volgens De Boer reisde Giovanni regelmatig naar geboortedorp San Luca. "Hij had een huis in Calabrië. Giovanni was een belangrijk referentiepunt voor de Pelle Vottari-clan en de Romeo-clan uit San Luca en voor nog twee andere clans."

Overigens is de restauranthouder nooit eerder veroordeeld voor maffiapraktijken. Nu dreigt echter een forse straf. "In Italië staan er zware straffen op maffia-misdrijven", weet De Boer. "Omdat de maffia een funeste impact heeft op de democratie en economie."

500 jaar cel
Giovanni had zijn strafeis al gehad kunnen hebben, als hij voor de versnelde procedure had gekozen. Dat deden 38 andere Italiaanse verdachten wel. Justitie eiste in totaal zo'n 500 jaar celstraf tegen deze verdachten. "Tegen verdachten die in Nederland, Duitsland en België samenwerkten met Giovanni heeft de officier onlangs straffen van twintig jaar cel geëist", zegt De Boer. "Daar is al tien jaar aan strafkorting vanaf gegaan."

Limburg populair
Voor Don Giovanni rest niets anders dan wachten. Het zou journaliste De Boer niet verbazen als er in de tussentijd een nieuwe Limburgse connectie ontstaat. Ze deed jarenlang onderzoek voor haar boek en zag in strafdossiers hoe verschillende 'Ndrangheta-verdachten en voortvluchtigen handig gebruikmaakten van de grensligging van Limburg.

Onhandige regels
"De opsporingsdiensten van de verschillende landen blijken helaas, vanwege trage rechtshulpverzoeken en onhandige verschillen in wet- en regelgeving, niet snel of efficiënt genoeg te kunnen samenwerken", concludeert ze. "Operatie Pollino heeft gelukkig laten zien dat het ook anders kan en dat Europese samenwerking in de strijd tegen de 'Ndrangheta mogelijk is."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen