Overslaan en naar de inhoud gaan

Stilleggen 45 fabrieken is economische ramp

Geplaatst opwoensdag 29 november 2017 - 10:36

Op industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen zijn 45 van de 60 fabrieken stilgelegd, omdat er een groot probleem is met de stoomvoorziening.

Het stoppen van de productie is een maatregel om onveilige situaties te voorkomen.

Om welke fabrieken gaat het?
Chemelot is een bedrijfsverzamelterrein, dat vroeger voornamelijk bestond uit fabrieken van DSM. Maar de afgelopen 15 jaar is het een verzamelplek geworden van chemische bedrijven. Nog maar een handvol bedrijven is van DSM. Andere fabrieken op het complex zijn eigendom van onder andere kunststoffabrikanten Sabic, OCI Nitrogen en Borealis.

Lees ook: Grote storing legt fabrieken Chemelot plat

Wat zijn de economische gevolgen van de maatregel?
Voor de Chemelot-directie is het afschakelen van de fabrieken een nachtmerrie-scenario. Als fabrieken niet kunnen produceren, lijden ze op de eerste plaats omzetverlies. Daarnaast betekent het reputatie-schade voor de bedrijven. Klanten van de bedrijven kunnen op hun beurt in de problemen komen als grondstoffen niet (tijdig) worden geleverd. Voor het imago van Chemelot als vestigingsplaats is het verplicht afschakelen van alle fabrieken ook heel schadelijk. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Lees ook: 'Geen gevaar voor omgeving bij storing Chemelot'

Hoe groot zal de schade zijn?
Dat hangt er vanaf. Het stopzetten van fabrieken kost vele uren, het opstarten duurt vaak nog langer. De enorme naftatkrakers van Sabic zijn overigens niet stopgezet. De schade loopt ongetwijfeld in de vele miljoenen euro’s per dag. In die zin is het een economische ramp, waarvan de omvang nu nog niet is vast te stellen.

Wie draait er op voor de schade?
Dat wordt het grote spel de komende maanden. Maar woensdag zal bij Chemelot nog niemand bezig zijn met die vraag. Eerst moet duidelijk zijn hoe de storing in de watervoorziening is ontstaan. Het maakt bij schadeclaims nogal wat uit of de oorzaak komt door achterstallig onderhoud of door een niet verwijtbare situatie. De watervoorziening is op het Chemelot-terrein in handen van het bedrijf USG.

Kunnen de werknemers nu haar huis?
Zeker niet, ze zijn hard nodig om de fabrieken op verantwoorde wijze stil te leggen en straks weer op te starten. De laboratoria en de kantoren op Chemelot worden niet direct getroffen door de problemen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen