Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stilleggen 45 fabrieken is economische ramp

Geplaatst opwoensdag 29 november 2017 - 10:36

Op industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen zijn 45 van de 60 fabrieken stilgelegd, omdat er een groot probleem is met de stoomvoorziening.

Het stoppen van de productie is een maatregel om onveilige situaties te voorkomen.

Om welke fabrieken gaat het?
Chemelot is een bedrijfsverzamelterrein, dat vroeger voornamelijk bestond uit fabrieken van DSM. Maar de afgelopen 15 jaar is het een verzamelplek geworden van chemische bedrijven. Nog maar een handvol bedrijven is van DSM. Andere fabrieken op het complex zijn eigendom van onder andere kunststoffabrikanten Sabic, OCI Nitrogen en Borealis.

Lees ook: Grote storing legt fabrieken Chemelot plat

Wat zijn de economische gevolgen van de maatregel?
Voor de Chemelot-directie is het afschakelen van de fabrieken een nachtmerrie-scenario. Als fabrieken niet kunnen produceren, lijden ze op de eerste plaats omzetverlies. Daarnaast betekent het reputatie-schade voor de bedrijven. Klanten van de bedrijven kunnen op hun beurt in de problemen komen als grondstoffen niet (tijdig) worden geleverd. Voor het imago van Chemelot als vestigingsplaats is het verplicht afschakelen van alle fabrieken ook heel schadelijk. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Lees ook: 'Geen gevaar voor omgeving bij storing Chemelot'

Hoe groot zal de schade zijn?
Dat hangt er vanaf. Het stopzetten van fabrieken kost vele uren, het opstarten duurt vaak nog langer. De enorme naftatkrakers van Sabic zijn overigens niet stopgezet. De schade loopt ongetwijfeld in de vele miljoenen euro’s per dag. In die zin is het een economische ramp, waarvan de omvang nu nog niet is vast te stellen.

Wie draait er op voor de schade?
Dat wordt het grote spel de komende maanden. Maar woensdag zal bij Chemelot nog niemand bezig zijn met die vraag. Eerst moet duidelijk zijn hoe de storing in de watervoorziening is ontstaan. Het maakt bij schadeclaims nogal wat uit of de oorzaak komt door achterstallig onderhoud of door een niet verwijtbare situatie. De watervoorziening is op het Chemelot-terrein in handen van het bedrijf USG.

Kunnen de werknemers nu haar huis?
Zeker niet, ze zijn hard nodig om de fabrieken op verantwoorde wijze stil te leggen en straks weer op te starten. De laboratoria en de kantoren op Chemelot worden niet direct getroffen door de problemen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen