Overslaan en naar de inhoud gaan

Stikstofcrisis: dit zijn de maatregelen van het kabinet

Geplaatst opwoensdag 13 november 2019 - 11:09

Het kabinet heeft woensdagmorgen een pakket maatregelen gepresenteerd om de stikstofcrisis het hoofd te bieden.

Een verlaging van de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen naar 100 kilometer per uur, een noodwet om herstelprojecten aan dijken en bruggen door te laten gaan, aangepast veevoer en meer geld naar boeren die willen stoppen; dat moet volgens premier Mark Rutte en drie van zijn ministers voldoende zijn om de stikstofuitstoot dusdanig te beperken 'zodat Nederland niet op slot hoeft', zoals Rutte beargumenteerde.

Woonwijk Roermond
De stikstofcrisis kwam in augustus onder andere van de grond toen de Raad van State een streep zette door de bouw van een woonwijk in Roermond.

Uitgelekt
Snelheid en zorgvuldigheid staan centraal bij de maatregelen die het kabinet neemt om Nederland uit de stikstofimpasse te trekken. De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het gaat volgens premier Mark Rutte om "moeilijke maatregelen", die genomen worden om de belangen van "boeren, ondernemers en werknemers" te beschermen.

Video: NOS

Duurzame manier
Het kabinet geeft prioriteit aan woningbouw en wegenaanleg, maar ook boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit.

Rotmaatregel
Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen "een rotmaatregel", maar die is volgens hem nodig "om te voorkomen dat Nederland op slot gaat" en banen verloren gaan. Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur. Tussen 19:00 uur en 6:00 uur blijft de snelheidslimiet zoals die nu is. "Niemand vindt het leuk", zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130.

Droge voeten
Door de verlaging worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet "droge voeten" garanderen. "Ik vind het verschrikkelijk als VVD'er. Maar banen gaan boven snelheid", zegt Rutte over de snelheidsverlaging. "Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken."

Op de pof
Hij noemt de stikstofproblematiek "ingewikkeld en veelomvattend" en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. "We kunnen niet meer op de pof leven." Volgens Rutte heeft het kabinet "alles gedaan dat het moest doen" en ging het niet sneller.

Lees ook: Roermondse nieuwbouwwijk van de baan door stikstofregels

De stikstofcrisis kwam dus onder andere van de grond toen de Raad van State een streep zette door de bouw van de woonwijk in Roermond. Het was de eerste keer dat een grootschalig woningbouwproject onmogelijk werd gemaakt vanwege een overschrijding van de stikstofnorm.

Melickerveld
In het Melickerveld stond de bouw van 470 woningen gepland. Omdat er naast het gebied diverse natuurgebieden liggen, besloot de Raad dat er door de komst van de nieuwe woningen en de daaropvolgende bewoners en auto's, de stikstofuitstoot in die natuurgebieden overschreden gaat worden. De zaak was aangespannen door diverse natuurorganisaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen