Overslaan en naar de inhoud gaan

Stikstof zorgt voor twijfels onder jonge Limburgse boeren

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 18:00

Jonge Limburgse boeren maken zich zorgen over de gevolgen van de stikstofmaatregelen voor de toekomst van hun bedrijf.

"Op dit moment hebben we 275 melkkoeien. Als we zouden moeten halveren, dan houden we er ruim honderd over en dat betekent eigenlijk gewoon het einde van het bedrijf hier", vertelt Mayco ten Kate, opvolger van het boerenbedrijf van zijn ouders in Nederweert.

Zorgen
De landbouw neemt veertig procent van de neergeslagen stikstofdioxide en ammoniak voor zijn rekening. Een van de maatregelen hiervoor die al uitgelekt is, is het drastisch verkleinen van de veestapel. En dat gaat een jonge boer als Ten Kate aan het hart: "Ja, ik maak me wel zorgen of ik nog wel boer kan worden in deze huidige maatschappij. Er komt gewoon gigantisch veel op je af."

Half miljard
D66-Kamerlid, Tjeerd de Groot, stelde onlangs ook voor dat er een fonds komt van een half miljard euro voor boeren die willen stoppen. Zodra Ten Kate gevraagd wordt of hij hierover heeft nagedacht, is hij even van zijn stuk gebracht: "Liever niet, maar ik vind het lastig om over na te denken. "

Natuurgebieden
De stikstofcrisis draait vooral om de schade die stikstof aan natuurgebieden kan doen. In veel natuurgebieden in Limburg lopen plant- en diersoorten permanente schade op. En ze kunnen uitsterven. In de Grote Peel is het heel slecht gesteld. Daar krijgt de natuur te maken met drie keer zo veel stikstof dan ze aankan. En laat daar net op een half uurtje rijden de toekomstige boerderij van Ten Kate liggen. "Ik lig er soms toch wel wakker van. We hebben het op deze manier nu afgesproken en we hebben alles aangepast en alle vergunningen, maar van de een op de andere dag kan de overheid zeggen 'het is fout hoe jij het gedaan hebt, we trekken je vergunning in'. Dan sta je dus met niks."

Aan zet
"Ik vind dat elke sector zijn steentje bij moet dragen en de agrarische sector heeft al 67 procent stikstof gereduceerd sinds 1990, ik vind dat andere sectoren nu aan zet zijn. Boer zijn doe je met liefde en met passie en daar stop je niet zomaar mee", aldus Ten Kate.

De commissie van oud-minister Gerard Remkes komt woensdag met maatregelen die nodig zijn om de stikstofproblematiek aan te pakken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen