Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijging huizenprijzen in Limburg ondanks coronacrisis

Geplaatst opdonderdag 9 juli 2020 - 14:59

De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook in Limburg steeg de gemiddelde verkoopprijs van woningen.

Volgens de organisatie werden er relatief zelfs meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren. Wel daalde het aantal beschikbare woningen verder. Het beperkte huizenaanbod is in Nederland al langer een probleem.

Verkoopprijs
Gemiddeld verwisselden woningen voor 335.000 euro van eigenaar. In Limburg ligt dit bedrag wel een stuk lager, al zijn de verschillen binnen de provincie wel groot. Zo wisselde in het tweede kwartaal van dit jaar in Zuid-Limburg een woning voor gemiddeld 252.000 euro van eigenaar, terwijl de verkoopprijs in Weert en omgeving gemiddeld zo'n 296.000 euro was.

In geen enkele regio in Nederland lag de gemiddelde verkoopprijs lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vraagprijs
De NVM-makelaars verkochten in totaal ruim 37.600 bestaande koopwoningen in Nederland. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4 procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Ruim de helft van de huizen werd voor meer dan de vraagprijs van de hand gedaan. Daarmee lag de huizenprijs 8,8 procent hoger dan een jaar eerder.

Veerkracht
"Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen", constateert NVM-voorzitter Onno Hoes. Hij heeft de indruk dat consumenten toch vertrouwen houden in de veerkracht van de Nederlandse economie. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers daarbij meer kansen.

De NVM merkt verder dat er vanwege het vele thuiswerken nu meer vraag is bij huizenzoekers naar bijvoorbeeld een extra werkkamer, een balkon of tuin.

Komende jaren
Mogelijk gaan de huizenprijzen komende jaren wel dalen als gevolg van de coronacrisis. De Nederlandsche Bank (DNB) stelde vorige maand dat de impact van de virusuitbraak op de woningmarkt nu nog beperkt lijkt, maar aan een lichte prijsdaling valt waarschijnlijk toch niet te ontkomen. De omslag op de woningmarkt zou pas in de loop van de tweede helft van dit jaar plaatsvinden.

Werkwijze aanpassen
De makelaars hebben naar eigen zeggen snel geanticipeerd op de corona-uitbraak door hun werkwijze aan te passen. Huizenbezichtigingen vinden momenteel plaats met maximaal twee kijkers, met 1,5 meter afstand, waarbij bijvoorbeeld deurklinken worden gedesinfecteerd.

Ook is er gewerkt aan alternatieven om contracten te ondertekenen. Geldverstrekkers en notarissen accepteren de door NVM ontwikkelde digitale handtekening inmiddels.

Zorgelijk
Dat er relatief weinig huizen te koop staan, noemden de makelaars eerder al zorgelijk. Dit hangt samen met het grote tekort aan nieuwbouwwoningen. Berekeningen van de overheid tonen aan dat er jaarlijks eigenlijk zo'n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren.

"Een eigen minister van Wonen in een volgend kabinet is van groot belang", vindt Hoes. "Door de patstelling in de stikstof- en PFAS-dossiers is kostbare tijd verloren gegaan. Het kabinet heeft daar niet adequaat op gereageerd. Er moet substantieel meer gebouwd worden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen