Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijging aantal anonieme tips over brandstichting

Geplaatst opdonderdag 10 september 2015 - 8:27

Bij Meld Misdaad Anoniem kwamen in de eerste helft van dit jaar meer tips binnen over brachtstichting ten opzichte van de eerste helft van 2014.

De anonieme tiplijn kreeg bovendien een recordaantal tips binnen over mensenhandel, meldt de organisatie donderdag.

Brandstichting
In de media en in opsporingsprogramma's werd de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan brandstichting. Mede hierdoor kreeg Meld Misdaad Anoniem hierover 83 meldingen binnen. Anonieme tipgevers speelden onder andere een rol bij de arrestatie van verdachten van de havenbranden in Midden-Limburg.

Havenbranden
In juni en juli hield de politie drie verdachten aan voor branden in de havens van Herten, Ohé en Laak, Roermond en Wessem. Veel boten die in winterstalling lagen zijn in vlammen opgegaan en het schadebedrag loopt in de miljoenen euro's.

Lees ook: OM zoekt brein reeks havenbranden Midden-Limburg

Er was in 2014 en 2015 brand in vier jachthavens, zoals hier in Wessem.
Foto: Fer Traugott

Mensenhandel
Het aantal tips over mensenhandel, zoals uitbuiting van werknemers en gedwongen prostitutie, steeg met ruim 50 procent naar 125 meldingen. Nog nooit eerder was het aantal meldingen over dit onderwerp zo hoog.

Meld Misdaad Anoniem stuurde de eerste helft van 2015 in totaal 8330 meldingen door aan de politie en andere opsporingsinstanties. Dat leidde tot 842 aanhoudingen.

Gedwongen prostitutie
Titus Visser, directeur van de organisatie: "In de afgelopen periode hebben we met campagnes aandacht gevraagd voor uitbuiting in de schoonmaaksector en voor gedwongen prostitutie. Mensen melden hierdoor steeds meer over dit soort verborgen misdaad. Het gaat vaak over zeer ernstige misstanden, waarbij in een vijfde van de gevallen ook minderjarigen betrokken zijn."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

OM gaat in hoger beroep in zaak havenbrand Ohé en Laak
Hoofdverdachte havenbrand hoeft niet cel in
Brandstichters jachthaven staan op bewakingsbeelden
Bewakingsbeelden Roermond en Ohé en Laak.
30 tips over havenbranden na Opsporing Verzocht
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen