Overslaan en naar de inhoud gaan

'Steunfonds cultuur niet voldoende'

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 18:22

Het steunfonds van 300 miljoen van het kabinet om de culturele sector te helpen is een goed begin, maar vooralsnog niet voldoende om de sector te redden.

Dat zeggen Ruud van Eeten, directeur van Huis voor de Kunsten Limburg en Bas Schoonderwoerd, directeur van Parkstad Limburg Theaters (PLT). Woensdagavond maakte de regering bekend 300 miljoen euro uit te trekken om de culturele sector te helpen.

Lees ook: Extra steun kabinet voor lokale musea, podia en filmtheaters

Politieke aandacht
Schoonderwoerd is in ieder geval blij dat er nu politieke aandacht en steun is voor de noodlijdende culturele sector. "Ik heb 16 persconferenties gehoord in de 5 weken crisistijd, voor het eerst is cultuur benoemd als factor van belang. Dat maakte me nog het meeste blij. Maar nu is het nog niet opgelost", aldus de PLT-directeur. Parkstad Limburg Theaters bestaat uit de schouwburgen van Heerlen en Kerkrade.

Amateurkunstenaars
Het geld is niet voor alle culturele organisaties, maar voor gesubsidieerde instellingen die volgens de minister van cultuur "van vitaal belang zijn". Daaronder valt bijvoorbeeld Toneelgroep Maastricht (TGM). Het gezelschap zegt donderdag blij te zijn met de steun, maar dat de onzekerheid blijft.

Lees ook: Toneelgroep blij met coronasteun: 'Maar onzekerheid blijft'

Niet relevant
"Essentieel voor de culturele infrastructuur", noemt van Eeten die steun voor TGM. "Maar voor bijvoorbeeld amateurkunstenaars zit daar bijna geen euro bij", concludeert hij. "Dat noodfonds is totaal niet relevant voor de amateurkunsten. Bijvoorbeeld verenigingen vormen het cement van de samenleving. Dus wij maken ons daar ernstig zorgen over. Want dit raakt iedereen in de sector, van schutterij en fanfare tot kleinkunstenaar en toneelvereniging." Het Huis voor de Kunsten Limburg heeft een rapport daarover naar gedeputeerde Koopmans gestuurd, die dat zal meenemen in zijn overleg met minister Van Engelshoven.Omzetverlies
Theaters, musea en concertzalen vrezen landelijk een omzetverlies van bijna 1 miljard euro door de coronacrisis. Parkstad Limburg Theaters heeft berekend dat het ongeveer 3 miljoen euro verlies lijdt doordat de zalen gesloten blijven. "Dus dit is niet voldoende om de sector overeind te houden", stelt Schoonderwoerd. "Maar de minister neemt nu een klein deel van de sector onder de arm, dat is een goed begin. Maar gesubsidieerde kunsten is ongeveer 40% van onze programmering. De rest, dus niet-gesubsidieerde gezelschappen, hebben het nu ook heel moeilijk. En daar is nu geen oplossing voor. Wij zijn in ieder geval druk aan het kijken hoe we het theater aan kunnen passen zodat elkaar ontmoeten hier weer mogelijk is. Misschien met plexiglas tussen de stoelen, misschien door minder publiek toe te laten, dat weten we nog niet. Maar we voelen het allemaal, hoe dan ook."

Woensdag wierp Schoonderwoerd al een eerste blik op de anderhalvemetersamenleving in relatie tot zijn theaters.

Lees ook: Vrijetijdsbranche werpt blik op anderhalvemetersamenleving

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen