Overslaan en naar de inhoud gaan

Steunen terrorisme: strafeis van 34 maanden cel

Geplaatst opdinsdag 8 juni 2021 - 10:34

Justitie eist een celstraf van 34 maanden tegen voormalig bestuurslid Laarbi A. van de Geleense Al Houda moskee. Ook zou hij drie jaar geen hulpinstantie mogen beheren. Hij wordt verdacht van het financieel steunen van een terroristische organisatie.

De man wordt ook verdacht van het lid zijn van een criminele organisatie, maar omdat daar te weinig bewijs voor is, vraagt justitie daar vrijspraak voor.

Video: L1

Inval
De zaak speelt sinds 2017, als er een inval wordt gedaan in de Geleense moskee. Er volgen doorzoekingen op 13 plaatsen, administratie wordt in beslag genomen en twee bestuurders van de moskee worden later aangehouden. Er gaan geruchten dat in de moskee jonge moslims worden geronseld om voor IS te gaan strijden. Het bestuur zou daar een actieve rol in hebben, maar na jaren onderzoek blijkt voor het ronselen geen bewijs te zijn.

100.000 euro
Justitie is wel van mening dat Laarbi A., de secretaris van de moskee, terroristen financieel heeft ondersteund voor in totaal 100.000 euro. Hij deed dat deels door hulpgoederen naar Syrië te brengen. Via de Stichting Babycare was het geld ingezameld. Toch ging volgens justitie de steun niet naar willekeurige slachtoffers van de oorlog. Het geld en de spullen gingen alleen naar de familie van jihadisten. Volgens justitie blijkt uit afgeluisterde gesprekken dat verdachte aanhanger is van het salafisme. "Salafist, dat is waar wij in geloven", zou hij hebben gezegd. Ook had hij tegen een getuige gezegd: "De kinderen worden hier (Syrie red.) in Islamitische Staat opgevoed, wat wil je nog meer."

Lees ook: Oud-bestuurder moskee Geleen ontkent steun aan IS

Computer
Volgens Justitie wist Laarbi A. van de gruwelijkheden die in Syrië plaatsvonden. Op zijn computer werden allerlei video's aangetroffen van aanslagen door IS. Officier van Justitie Anneke Rogier had verdachte ook graag willen vervolgen voor het ronselen van jihadisten. "De overtuiging daarvan is er, alleen het wettelijke bewijs ontbreekt", zei Rogier.

Ontkennen
De verdachte zelf ontkent alle aantijgingen. Zijn advocaat gaat voor vrijspraak. "Mijn cliënt heeft melkpoeder en luiers uitgedeeld aan kinderen. Dat waren echt geen IS-kinderen. Er is geen enkel bewijs dat er steun aan terroristen is verleend," pleitte advocaat Tamara Buruma.

De andere verdachte, Stefan Z., wordt alleen verdacht van valsheid in geschrifte. Hij hoort zijn strafeis later.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen