Overslaan en naar de inhoud gaan

Steun uit Randstad en Brabant voor intercity naar Aken

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 20:02

De gemeenten Den Haag en Rotterdam en de Brabantse steden Breda, Tilburg en Eindhoven steunen voluit de komst van een intercity naar Aken.

Dat bleek tijdens een digitale bijeenkomst met Tweede Kamerleden.

2025
De intercity zou vanaf 2025 moeten gaan rijden van Den Haag, via Rotterdam, een aantal Brabantse steden en Heerlen naar Aken. De vergadering was georganiseerd door de gemeente Heerlen. Ook onder meer burgemeester Sibylle Keupen van Aken en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen namen deel.

Groot belang
Unaniem werd een goede treinverbinding van groot belang gevonden voor de versterking van de economische samenwerking en voor het uitwisselen van kennis tussen onderwijsinstellingen in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg met de RWTH in Aken. Ook is een intercity naar Aken van groot belang om een goed alternatief te bieden voor het vliegen op korte afstanden. Omdat Aken een belangrijk knooppunt is voor hoge snelheidslijnen en verbindingen met andere steden in Duitsland biedt. Bovendien maakt het werken over de grens aantrekkelijker, zo werd betoogd.

Burgemeester Keupen van Aken stelde dat het denken in landen opgegeven moet worden als het gaat om mobiliteit. "We moeten denken in Europese verbindingen", aldus Keupen. Op 7 december komt de intercity naar Aken aan de orde in een Tweede Kamercommissie over infrastructuur.

Kansen
Wethouder Robin van Asten van Den Haag (D66) stelde dat het besluitvormingsproces niet vertraagd moet worden. "Er liggen nu kansen die we moeten verzilveren. De bal ligt voor open doel. Laten de Nederlandse en Duitse politiek die er samen inschoppen", zo betoogde Van Asten. Wethouder Charles Claessens van Heerlen (CDA) was heel erg blij met de uitgesproken steun. "Iedereen onderschrijft waarvoor wij ons al lang sterk maken. Namelijk eindelijk doorpakken tijdens deze kabinetsperiode en dit jaar nog een besluit nemen", aldus Claessens. "Alleen op die manier krijgen we voor elkaar dat de intercityverbinding Randstad-Aken er snel komt.’"

Claessens zegt 'van harte te hopen' dat de Tweede Kamer staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) weet over te halen om 'te stoppen met onderzoek op onderzoek te stapelen'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen