Overslaan en naar de inhoud gaan

Steun uit Randstad en Brabant voor intercity naar Aken

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 20:02

De gemeenten Den Haag en Rotterdam en de Brabantse steden Breda, Tilburg en Eindhoven steunen voluit de komst van een intercity naar Aken.

Dat bleek tijdens een digitale bijeenkomst met Tweede Kamerleden.

2025
De intercity zou vanaf 2025 moeten gaan rijden van Den Haag, via Rotterdam, een aantal Brabantse steden en Heerlen naar Aken. De vergadering was georganiseerd door de gemeente Heerlen. Ook onder meer burgemeester Sibylle Keupen van Aken en vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen namen deel.

Groot belang
Unaniem werd een goede treinverbinding van groot belang gevonden voor de versterking van de economische samenwerking en voor het uitwisselen van kennis tussen onderwijsinstellingen in de Randstad, Noord-Brabant en Limburg met de RWTH in Aken. Ook is een intercity naar Aken van groot belang om een goed alternatief te bieden voor het vliegen op korte afstanden. Omdat Aken een belangrijk knooppunt is voor hoge snelheidslijnen en verbindingen met andere steden in Duitsland biedt. Bovendien maakt het werken over de grens aantrekkelijker, zo werd betoogd.

Burgemeester Keupen van Aken stelde dat het denken in landen opgegeven moet worden als het gaat om mobiliteit. "We moeten denken in Europese verbindingen", aldus Keupen. Op 7 december komt de intercity naar Aken aan de orde in een Tweede Kamercommissie over infrastructuur.

Kansen
Wethouder Robin van Asten van Den Haag (D66) stelde dat het besluitvormingsproces niet vertraagd moet worden. "Er liggen nu kansen die we moeten verzilveren. De bal ligt voor open doel. Laten de Nederlandse en Duitse politiek die er samen inschoppen", zo betoogde Van Asten. Wethouder Charles Claessens van Heerlen (CDA) was heel erg blij met de uitgesproken steun. "Iedereen onderschrijft waarvoor wij ons al lang sterk maken. Namelijk eindelijk doorpakken tijdens deze kabinetsperiode en dit jaar nog een besluit nemen", aldus Claessens. "Alleen op die manier krijgen we voor elkaar dat de intercityverbinding Randstad-Aken er snel komt.’"

Claessens zegt 'van harte te hopen' dat de Tweede Kamer staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) weet over te halen om 'te stoppen met onderzoek op onderzoek te stapelen'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen