Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterftecijfer daalt: minder Limburgers overleden dan normaal

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 6:49

Het aantal sterfgevallen lag afgelopen week voor het eerst sinds half september lager dan het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Er kwamen vorige week 263 Limburgers te overlijden.

Dat zijn er 23 minder de week ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Dalende lijn
Sinds het begin van de tweede coronagolf in september vorig jaar ligt de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. Statistici stellen dat 'normaal' vast door te kijken naar de sterftecijfers van de afgelopen jaren en demografische trends.

Vanaf de jaarwisseling laat het aantal sterfgevallen een dalende lijn zien en vorige week zakte deze lijn dus voor het eerst in maanden onder het normaal.

Lees ook: Een jaar corona in Limburg: de eerste coronadode

Lees ook: Recordaantal doden in Limburg in 2020

Vaccinaties
De oversterfte werd naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door het coronavirus. De vaccinatiecampagne zou een verklaring kunnen zijn voor de dalende trend van de afgelopen weken. "We kunnen het nog niet aantonen", antwoordt socioloog Tanja Traag van het CBS op de vraag of hier het effect van de vaccinatiecampagne te zien is. "Maar het zou wel logisch zijn als het een met het ander te maken heeft."

Verpleeghuisbewoners
Ook landelijk daalde het aantal sterfgevallen voor het eerst onder het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Zowel bij 80-plussers als gebruikers van langdurige zorg - zoals verpleeghuisbewoners - is het aantal sterfgevallen nu lager dan normaal. Tijdens de coronapandemie is de sterfte bij deze groepen lange tijd hoog geweest. Deze groepen waren daarom ook snel aan de beurt met vaccineren.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde eerder al dat het aantal besmettingen onder verpleeghuisbewoners daalt en ziet dat als een effect van de vaccinatiecampagne. Ook 70-plussers werden de afgelopen week minder positief getest op het virus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen