Overslaan en naar de inhoud gaan

Stemmen in coronatijd: drive-through in Landgraaf

Geplaatst opzaterdag 13 maart 2021 - 21:54

Met de fiets, auto, motor of brommer stemmen in een drive-through? Vanaf maandag kan dat in Landgraaf.

Het drive-through stembureau wordt op een terrein aan de Hofstraat opgezet voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Voor iedereen
Er kan gestemd worden met de auto, motor, fiets of benenwagen. In de tijdelijke stemlocatie in Landgraaf is iedereen die gemachtigd is om te stemmen welkom.

"Voor de risicogroep maar ook voor ieder ander, en zelfs voor de jeugd. Ik heb daar een oproep voor gedaan. Kom op de scooter, kom op de fiets een unieke gelegenheid", zegt burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf.

Video: L1

Drie dagen stemmen
Het drive-through stembureau is drie dagen geopend. Op de verkiezingsdag zelf (woensdag 17 maart), maar ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Zo wil de gemeente het bezoek aan het drive-through stembureau zo veel mogelijk spreiden.

Landgraaf is niet de enige gemeente met een drive-through. Ook in onder meer Heerlen en Weert kan op deze manier worden gestemd.

Last van de wind
Het opbouwen van de drive-through ondervond veel last van de harde wind. 28.000 kilo aan betonblokken moet er nu voor zorgen dat het stemlokaal op zijn plek blijft staan.

De laatste handelingen zoals het ophangen en plaatsen van borden en de bewegwijzering worden zondag gedaan als de wind is gaan liggen.

Uitstappen
Wie het drive-through stembureau bezoekt, kan niet geheel zittend vanuit of vanaf het voertuig stemmen. Iedereen dient zijn stem in een stemhokje uit te brengen.

"We hebben geprobeerd te voorkomen dat mensen moeten uitstappen uit hun auto. Dat blijkt toch niet zo eenvoudig. Je moet volgens de kieswet stemmen in een stemhokje. Uiteindelijk hebben we gedacht stap dan maar uit, stemmen in een hokje en als je gestemd hebt de auto in en je kunt weer veilig naar huis", vertelt Eric Kroes van de gemeente Landgraaf.

De drive-through in Landgraaf heeft aangepaste openingstijden. Maandag en dinsdag van 8:00 tot 18:00 uur en op woensdag van 7:30 uur tot 21:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen