Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stembureaus Kerkrade minst toegankelijk

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:00

Negentien van de 29 stembureaus in Kerkrade zijn minder toegankelijk voor mensen met een handicap.

Dat blijkt uit een inventarisatie van L1.

Mobiele post
In vijftien Limburgse gemeenten kunnen gehandicapten bij elk stembureau terecht. Van de grote gemeenten heeft Maastricht twee en Venlo één stembureau dat in mindere mate toegankelijk is. "We hebben een mobiele post voor het station staan voor alle forenzen", legt een woordvoerder van de gemeente Venlo uit. "Die is minder bereikbaar, maar verder zijn alle stembureaus toegankelijk."

Overal
Sittard-Geleen (5) en Heerlen (3) zijn iets meer stemplekken niet bereikbaar; in Roermond en Weert zijn alle bureaus volledig toegankelijk. Op het kaartje hieronder staan alle stembureaus in Limburg. Een toegankelijk stembureau is aangegeven in blauw, geel zijn de stembureaus die niet met rolstoel of ander hulpmiddel te bezoeken zijn.

Aanpassingen
Kerkrade is veruit koploper in Limburg. De Zuid-Limburgse gemeente heeft veertien minder toegankelijke stemplekken meer dan nummer twee Sittard-Geleen. "We hebben goed toegankelijke stemlokalen", laat een woordvoerder in een reactie weten. "Stemlokalen die minder goed toegankelijk zijn, worden van kleine aanpassingen voorzien. Verder wordt door stembureauleden adequate assistentie verleend aan bezoekers."

Panel
In Stein gaat woensdag een speciaal panel de straat op om de stembureaus op bereikbaarheid te testen. De gemeente heeft in principe geen minder toegankelijke stemplekken, maar de gemeente wil toch de proef op de som nemen.

Kieswet
Vanaf 1 januari moeten gemeenten er volgens de Kieswet voor zorgen dat alle stembureaus in hun gemeente voor iedereen toegankelijk zijn. Wel zijn er enkele uitzonderingen voor gevallen waarin dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de gemeente geen eigenaar is van het pand waar gestemd wordt of er een mobiele stempost staat op een festival of voor een station.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen