Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stembureaus Kerkrade minst toegankelijk

Geplaatst opdinsdag 19 maart 2019 - 14:00

Negentien van de 29 stembureaus in Kerkrade zijn minder toegankelijk voor mensen met een handicap.

Dat blijkt uit een inventarisatie van L1.

Mobiele post
In vijftien Limburgse gemeenten kunnen gehandicapten bij elk stembureau terecht. Van de grote gemeenten heeft Maastricht twee en Venlo één stembureau dat in mindere mate toegankelijk is. "We hebben een mobiele post voor het station staan voor alle forenzen", legt een woordvoerder van de gemeente Venlo uit. "Die is minder bereikbaar, maar verder zijn alle stembureaus toegankelijk."

Overal
Sittard-Geleen (5) en Heerlen (3) zijn iets meer stemplekken niet bereikbaar; in Roermond en Weert zijn alle bureaus volledig toegankelijk. Op het kaartje hieronder staan alle stembureaus in Limburg. Een toegankelijk stembureau is aangegeven in blauw, geel zijn de stembureaus die niet met rolstoel of ander hulpmiddel te bezoeken zijn.

Aanpassingen
Kerkrade is veruit koploper in Limburg. De Zuid-Limburgse gemeente heeft veertien minder toegankelijke stemplekken meer dan nummer twee Sittard-Geleen. "We hebben goed toegankelijke stemlokalen", laat een woordvoerder in een reactie weten. "Stemlokalen die minder goed toegankelijk zijn, worden van kleine aanpassingen voorzien. Verder wordt door stembureauleden adequate assistentie verleend aan bezoekers."

Panel
In Stein gaat woensdag een speciaal panel de straat op om de stembureaus op bereikbaarheid te testen. De gemeente heeft in principe geen minder toegankelijke stemplekken, maar de gemeente wil toch de proef op de som nemen.

Kieswet
Vanaf 1 januari moeten gemeenten er volgens de Kieswet voor zorgen dat alle stembureaus in hun gemeente voor iedereen toegankelijk zijn. Wel zijn er enkele uitzonderingen voor gevallen waarin dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de gemeente geen eigenaar is van het pand waar gestemd wordt of er een mobiele stempost staat op een festival of voor een station.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen