Overslaan en naar de inhoud gaan

Stella Maris schaft onderwijsvernieuwing in bovenbouw af

Geplaatst opvrijdag 14 juni 2019 - 8:32

Het nieuw ingevoerde onderwijssysteem op het Stella Maris College in Meerssen wordt volgend schooljaar in de bovenbouw geheel afgeschaft.

Waar vorige week al bekend werd dat twee derde van de leerlingen uit de onderbouw terug moeten naar het regulier klassikaal onderwijs, liet interim-directeur Peter Overgaauw deze week in een brief aan de ouders weten dat het nieuwe onderwijssysteem in de bovenbouw niet wordt voorgezet.

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (GPL) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Lees ook: Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Onvoldoende voorbereiding
Vaksecties zijn volgens Overgaauw onvoldoende voorbereid om GPL aan te bieden. De school zal zich komend schooljaar op verbetering van de punten die zowel door het College van Bestuur als de inspectie zijn benoemd richten. "Op dit moment betwijfel ik sterk of daarnaast ook ruimte blijft om voor de bovenbouw GPL te ontwikkelen", aldus Overgaauw in de brief. "Eerst moet het regulier onderwijs er staan, pas dan kan de school verder gaan met de ontwikkeling van nieuwe werkvormen."

2021-2022
Overgaauw verwacht dat pas op zijn vroegst in het schooljaar 2021-2022 het GPL in het vierde schooljaar op kleine schaal wordt doorgevoerd. "Het is noodzakelijk dat we alleen doorgaan met GPL als we u (red. ouders en leerlingen) kunnen garanderen dat de opbrengsten van deze onderwijsvorm, ook met het oog op de eindexamens in de bovenbouw, minimaal gelijk is aan die van regulier onderwijs. Helaas kunnen wij die garantie nog niet geven", schrijft Overgaauw in de brief.

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Inspectie
De onderwijsinspectie is de afgelopen maanden bezig geweest met een onderzoek op de school naar de problemen rond de nieuwe onderwijsmethode, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Het rapport van de inspectie wordt in juli verwacht.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen