Overslaan en naar de inhoud gaan

Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 6:00

Het nieuw ingevoerde onderwijssysteem op het Stella Maris College in Meerssen wordt volgend schooljaar alweer deels afgeschaft.

Van de 270 leerlingen van de lichting 2019-2020 gaat in het komend schooljaar nog maar een derde door in het nieuwe onderwijssysteem.

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (gpl) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Leerachterstand
Na drie jaar na de invoering blijkt de leerachterstand bij onder andere brugklassers enorm is. De locatiedirecteur die de onderwijsmethode invoerde is inmiddels vertrokken. Interimdirecteur Peter Overgaauw geeft toe dat er fouten zijn gemaakt: "Het GPL is inderdaad te vroeg schoolbreed ingevoerd, in de zin dat collega’s te weinig voorbereidingstijd hebben gehad om GPL goed te kunnen doen."

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Terug naar af
Afgelopen twee weken heeft de school meerdere informatiebijeenkomsten voor ouders georganiseerd. Daar werd bekend gemaakt dat de school grotendeels weer overstapt op het reguliere middelbaar onderwijs. Per jaargang zullen nog maar 90 leerlingen het gpl-systeem volgen, de overige leerlingen zullen terug worden geplaatst in het oude systeem. De school zet alles op alles om te redden wat er te redden valt. In de komende week wordt per leerling bekeken of hij of zij gpl blijft volgen of naar het regulier onderwijs moet.

Aanmeldingen
Als gevolg van de problemen binnen de school is het aantal aanmeldingen bij Stella Maris dit jaar met 130 leerlingen teruggelopen. Volgens Imi Lau, woordvoerder van het LVO heeft dit deels ook te maken met een duidelijkere organisatie van de middelbare scholen in Maastricht en het verplaatsen van het vmbo-tl van de locatie Valkenburg aan de Geul naar Meerssen.

Andere school
Scholen in de omgeving van Meerssen blijken te profiteren van de problemen. Het Groenewald in Stein krijgt komend schooljaar 35 brugklassers uit Ulestraten en Bunde, terwijl deze leerlingen tot voor kort standaard naar Meerssen gingen. "Ook staan 30 leerlingen op de wachtlijst uit het tweede of derde leerjaar die vanuit het Stella Maris willen overstappen naar onze school", zegt directrice Elma Janssen van het Groenewald. "Afhankelijk van het niveau dat ze hebben bereikt moeten wij kijken of we ze kunnen plaatsen in het reguliere onderwijs."

Verzuim
Tijdens de ouderbijeenkomst meldde interimdirecteur Overgaauw ook dat het ziekteverzuim onder docenten vorig jaar op 15 procent lag. Dat kwam onder meer omdat met name de oudere generatie leraren moeite heeft met de overstap naar het nieuw onderwijssysteem. Daarmee wordt ook de druk op de jongere generatie docenten hoger.

Inspectie
De onderwijsinspectie is de afgelopen maanden bezig geweest met een onderzoek op de school naar de problemen rond de nieuwe onderwijsmethode, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Het rapport van de inspectie wordt in juli verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen