Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 6:00

Het nieuw ingevoerde onderwijssysteem op het Stella Maris College in Meerssen wordt volgend schooljaar alweer deels afgeschaft.

Van de 270 leerlingen van de lichting 2019-2020 gaat in het komend schooljaar nog maar een derde door in het nieuwe onderwijssysteem.

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (gpl) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Leerachterstand
Na drie jaar na de invoering blijkt de leerachterstand bij onder andere brugklassers enorm is. De locatiedirecteur die de onderwijsmethode invoerde is inmiddels vertrokken. Interimdirecteur Peter Overgaauw geeft toe dat er fouten zijn gemaakt: "Het GPL is inderdaad te vroeg schoolbreed ingevoerd, in de zin dat collega’s te weinig voorbereidingstijd hebben gehad om GPL goed te kunnen doen."

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Terug naar af
Afgelopen twee weken heeft de school meerdere informatiebijeenkomsten voor ouders georganiseerd. Daar werd bekend gemaakt dat de school grotendeels weer overstapt op het reguliere middelbaar onderwijs. Per jaargang zullen nog maar 90 leerlingen het gpl-systeem volgen, de overige leerlingen zullen terug worden geplaatst in het oude systeem. De school zet alles op alles om te redden wat er te redden valt. In de komende week wordt per leerling bekeken of hij of zij gpl blijft volgen of naar het regulier onderwijs moet.

Aanmeldingen
Als gevolg van de problemen binnen de school is het aantal aanmeldingen bij Stella Maris dit jaar met 130 leerlingen teruggelopen. Volgens Imi Lau, woordvoerder van het LVO heeft dit deels ook te maken met een duidelijkere organisatie van de middelbare scholen in Maastricht en het verplaatsen van het vmbo-tl van de locatie Valkenburg aan de Geul naar Meerssen.

Andere school
Scholen in de omgeving van Meerssen blijken te profiteren van de problemen. Het Groenewald in Stein krijgt komend schooljaar 35 brugklassers uit Ulestraten en Bunde, terwijl deze leerlingen tot voor kort standaard naar Meerssen gingen. "Ook staan 30 leerlingen op de wachtlijst uit het tweede of derde leerjaar die vanuit het Stella Maris willen overstappen naar onze school", zegt directrice Elma Janssen van het Groenewald. "Afhankelijk van het niveau dat ze hebben bereikt moeten wij kijken of we ze kunnen plaatsen in het reguliere onderwijs."

Verzuim
Tijdens de ouderbijeenkomst meldde interimdirecteur Overgaauw ook dat het ziekteverzuim onder docenten vorig jaar op 15 procent lag. Dat kwam onder meer omdat met name de oudere generatie leraren moeite heeft met de overstap naar het nieuw onderwijssysteem. Daarmee wordt ook de druk op de jongere generatie docenten hoger.

Inspectie
De onderwijsinspectie is de afgelopen maanden bezig geweest met een onderzoek op de school naar de problemen rond de nieuwe onderwijsmethode, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Het rapport van de inspectie wordt in juli verwacht.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen