Overslaan en naar de inhoud gaan

Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 6:00

Het nieuw ingevoerde onderwijssysteem op het Stella Maris College in Meerssen wordt volgend schooljaar alweer deels afgeschaft.

Van de 270 leerlingen van de lichting 2019-2020 gaat in het komend schooljaar nog maar een derde door in het nieuwe onderwijssysteem.

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (gpl) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Leerachterstand
Na drie jaar na de invoering blijkt de leerachterstand bij onder andere brugklassers enorm is. De locatiedirecteur die de onderwijsmethode invoerde is inmiddels vertrokken. Interimdirecteur Peter Overgaauw geeft toe dat er fouten zijn gemaakt: "Het GPL is inderdaad te vroeg schoolbreed ingevoerd, in de zin dat collega’s te weinig voorbereidingstijd hebben gehad om GPL goed te kunnen doen."

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Terug naar af
Afgelopen twee weken heeft de school meerdere informatiebijeenkomsten voor ouders georganiseerd. Daar werd bekend gemaakt dat de school grotendeels weer overstapt op het reguliere middelbaar onderwijs. Per jaargang zullen nog maar 90 leerlingen het gpl-systeem volgen, de overige leerlingen zullen terug worden geplaatst in het oude systeem. De school zet alles op alles om te redden wat er te redden valt. In de komende week wordt per leerling bekeken of hij of zij gpl blijft volgen of naar het regulier onderwijs moet.

Aanmeldingen
Als gevolg van de problemen binnen de school is het aantal aanmeldingen bij Stella Maris dit jaar met 130 leerlingen teruggelopen. Volgens Imi Lau, woordvoerder van het LVO heeft dit deels ook te maken met een duidelijkere organisatie van de middelbare scholen in Maastricht en het verplaatsen van het vmbo-tl van de locatie Valkenburg aan de Geul naar Meerssen.

Andere school
Scholen in de omgeving van Meerssen blijken te profiteren van de problemen. Het Groenewald in Stein krijgt komend schooljaar 35 brugklassers uit Ulestraten en Bunde, terwijl deze leerlingen tot voor kort standaard naar Meerssen gingen. "Ook staan 30 leerlingen op de wachtlijst uit het tweede of derde leerjaar die vanuit het Stella Maris willen overstappen naar onze school", zegt directrice Elma Janssen van het Groenewald. "Afhankelijk van het niveau dat ze hebben bereikt moeten wij kijken of we ze kunnen plaatsen in het reguliere onderwijs."

Verzuim
Tijdens de ouderbijeenkomst meldde interimdirecteur Overgaauw ook dat het ziekteverzuim onder docenten vorig jaar op 15 procent lag. Dat kwam onder meer omdat met name de oudere generatie leraren moeite heeft met de overstap naar het nieuw onderwijssysteem. Daarmee wordt ook de druk op de jongere generatie docenten hoger.

Inspectie
De onderwijsinspectie is de afgelopen maanden bezig geweest met een onderzoek op de school naar de problemen rond de nieuwe onderwijsmethode, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Het rapport van de inspectie wordt in juli verwacht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen