Overslaan en naar de inhoud gaan

Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Geplaatst opvrijdag 7 juni 2019 - 6:00

Het nieuw ingevoerde onderwijssysteem op het Stella Maris College in Meerssen wordt volgend schooljaar alweer deels afgeschaft.

Van de 270 leerlingen van de lichting 2019-2020 gaat in het komend schooljaar nog maar een derde door in het nieuwe onderwijssysteem.

Methode
In 2016 voerde de middelbare school het Gepersonaliseerde Leren (gpl) in, gebaseerd op de Zweedse Kunskapsskolan-methode. Daarin zijn de leerlingen zelf regisseur over hun eigen leertraject. Ze bepalen hun eigen leertempo en wanneer ze hun toetsen maken. Er is geen klassikaal onderwijs meer en leerlingen kunnen niet blijven zitten. Stof die ze niet hebben gehaald, nemen ze meer naar het volgende schooljaar.

Leerachterstand
Na drie jaar na de invoering blijkt de leerachterstand bij onder andere brugklassers enorm is. De locatiedirecteur die de onderwijsmethode invoerde is inmiddels vertrokken. Interimdirecteur Peter Overgaauw geeft toe dat er fouten zijn gemaakt: "Het GPL is inderdaad te vroeg schoolbreed ingevoerd, in de zin dat collega’s te weinig voorbereidingstijd hebben gehad om GPL goed te kunnen doen."

Lees ook: Weer gedonder bij LVO: directeur Stella Maris stapt op

Terug naar af
Afgelopen twee weken heeft de school meerdere informatiebijeenkomsten voor ouders georganiseerd. Daar werd bekend gemaakt dat de school grotendeels weer overstapt op het reguliere middelbaar onderwijs. Per jaargang zullen nog maar 90 leerlingen het gpl-systeem volgen, de overige leerlingen zullen terug worden geplaatst in het oude systeem. De school zet alles op alles om te redden wat er te redden valt. In de komende week wordt per leerling bekeken of hij of zij gpl blijft volgen of naar het regulier onderwijs moet.

Aanmeldingen
Als gevolg van de problemen binnen de school is het aantal aanmeldingen bij Stella Maris dit jaar met 130 leerlingen teruggelopen. Volgens Imi Lau, woordvoerder van het LVO heeft dit deels ook te maken met een duidelijkere organisatie van de middelbare scholen in Maastricht en het verplaatsen van het vmbo-tl van de locatie Valkenburg aan de Geul naar Meerssen.

Andere school
Scholen in de omgeving van Meerssen blijken te profiteren van de problemen. Het Groenewald in Stein krijgt komend schooljaar 35 brugklassers uit Ulestraten en Bunde, terwijl deze leerlingen tot voor kort standaard naar Meerssen gingen. "Ook staan 30 leerlingen op de wachtlijst uit het tweede of derde leerjaar die vanuit het Stella Maris willen overstappen naar onze school", zegt directrice Elma Janssen van het Groenewald. "Afhankelijk van het niveau dat ze hebben bereikt moeten wij kijken of we ze kunnen plaatsen in het reguliere onderwijs."

Verzuim
Tijdens de ouderbijeenkomst meldde interimdirecteur Overgaauw ook dat het ziekteverzuim onder docenten vorig jaar op 15 procent lag. Dat kwam onder meer omdat met name de oudere generatie leraren moeite heeft met de overstap naar het nieuw onderwijssysteem. Daarmee wordt ook de druk op de jongere generatie docenten hoger.

Inspectie
De onderwijsinspectie is de afgelopen maanden bezig geweest met een onderzoek op de school naar de problemen rond de nieuwe onderwijsmethode, nadat meerdere ouders geklaagd hadden bij de inspectie. Het rapport van de inspectie wordt in juli verwacht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen