Overslaan en naar de inhoud gaan

Stella Maris College: 'We werken hard aan verbetering'

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 16:24

Het Stella Maris College in Meerssen, dat vrijdag door de Onderwijsinspectie werd betiteld als een zeer zwakke school als het gaat om het havoniveau, is volop bezig aan een herstelproces.

Regiodirecteur Zuid-West Limburg van het LVO John Hausmans laat aan L1 weten dat de school de kwalificatie zeer zwak voor de havo en onvoldoende voor het vwo had zien aankomen.

"Het is een slag in het gezicht van alle mensen die hier dagelijks hun werk doen en het is ook vreselijk voor de leerlingen die hier onderwijs krijgen", zegt Hausmans. "Omdat we het hadden zien aankomen zijn wij ook al gestart met een aantal verbeteracties. We hebben een herstelplan opgesteld met een elf acties die moeten zorgen dat het komende jaar. Stella Maris wordt weer de school wordt die het altijd geweest is."

Lees ook: Inspectie: 'Stella Maris zeer zwakke school'

Video: L1

Verwaarlozing
Hausmans erkent dat de school een aantal zaken heeft verwaarloosd. "Er zijn zaken enigszins in het slop geraakt, zaken rondom onderwijstijd, didactisch handelen, het inspelen op verschillen van leerlingen en het ervoor zorgen dat leerlingen op de plek terecht komen waar ze thuis horen."

Lees ook: Stella Maris draait onderwijsvernieuwing stap terug

Angstcultuur
Volgens het rapport van de Inspectie kampt de school met veel uitval van leraren als gevolg van een angstcultuur die heerst in de school. Volgens Hausmans heeft deze angstcultuur met name te maken met aanspreekcultuur. "Deze aanspreekcultuur zou op deze school wat steviger ontwikkeld moeten worden. Het bestuur heeft dat ook wel gedaan door een interim-schoolleider hier neer te zetten voor het komende jaar die met name op dit aspect gaat interveniëren."

Lees ook: Stella Maris schaft onderwijsvernieuwing bovenbouw af

Verbetering
De school staat het komend jaar onder verzwaard toezicht van de Inspectie en zal dus alle zeilen moeten bijzetten om verbeteringen in gang te zetten. "We zullen voor die leerlingen waar hiaten zijn extra programma’s inrichten en tijd beschikbaar maken zodat ze er wat meer aan kunnen werken", zegt Hausmans. "Naast de begeleiding van de leerlingen, zal de school ook werken aan het verbeteren van de leskwaliteit en het handelen van de docenten, zowel binnen Gepersonaliseerd Leren (GPL), als binnen het reguliere onderwijs. Het vernieuwde onderwijssysteem GPL, heeft de school al eerder deze maand teruggedraaid en deels afgeschaft.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen