Overslaan en naar de inhoud gaan

Stelen van aardappel of ui: 'Schandalig dat het gebeurt'

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 21:29

Boeren worden zo nu en dan geconfronteerd met 'zeumere' ofwel het zoeken op de akker naar achtergebleven oogst. De gevolgen voor de boer zijn vaak groot.

Er zijn mensen die, nog voordat het oogsten heeft kunnen plaatsvinden, al aardappelen, uien of fruit van het veld meenemen. De schade lijkt misschien niet zo groot met maar enkele stuks of een paar kilo. Maar vaak is er ook nog andere schade.

Indirecte schade
Volgens akkerbouwer Peter Erkens uit Heerlen, die 50 hectare aardappelen en uien heeft, zijn de indirecte gevolgen vaak groot. "Soms trekken de mensen de aardappelen met plant en al uit de grond. Ze pakken dan de dikste aardappelen en gooien de kleintjes terug op het veld. Die worden dan groen en komen tussen onze reguliere oogst terecht. Bij het aanleveren op de veiling krijgen wij dan een mindere kiloprijs omdat er 'slechte' groene aardappelen tussen de partij te vinden zijn."

Onwetendheid
Veel mensen denken dat het geen probleem is de overgebleven uien of aardappelen mee te nemen die op het land liggen en waar niets mee gedaan wordt. En vaak is dat ook zo. Toch weet boer Erkens een voorbeeld te noemen waar mensen te snel de conclusie hebben getrokken dat het geen kwaad kan iets van de oogst mee te nemen. "We waren aan het oogsten en moesten op een gegeven moment stoppen vanwege de regen. De machines kunnen dan soms niet verder. De dag erna waren mensen de goede rijen met aardappelen aan het uithalen omdat ze dachten dat we klaar waren met oogsten"

Van alle tijden
Volgens Roel Boots van de LLTB is het niet nieuw dat mensen groenten en fruit ongevraagd meenemen. "We hebben er geen cijfers van, maar het is van alle tijden. Wij noemen het oogstroof. Dit jaar hebben we niet meer meldingen dan andere jaren. Het is helaas een bekend fenomeen. Schandalig dat het gebeurt. Wij als LLTB veroordelen dit dan ook. De producten die op het veld liggen of aan de bomen hangen vertegenwoordigen een waarde die moet je laten liggen of hangen."

Aangifte doen
Erkens zegt in het verleden wel eens aangifte gedaan te hebben maar dat nu vooral door de tijd die het kost niet meer te willen doen. "Ik ben een keer naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen nadat mensen mij het nummerbord van een auto hadden doorgegeven waarvan de bestuurder tot drie keer toe aardappelen gejat had. Ik dacht dat de politie er niets mee zou doen, maar op een gegeven moment stond die man voor mijn deur. Hij moest van de officier een schikking met mij treffen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen