Overslaan en naar de inhoud gaan

Stekjes en liefde delen in de Heerlense plantenbieb

Geplaatst opzondag 26 juli 2020 - 17:47

Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een heuse plantenbibliotheek in het Heerlense Maankwartier.

Meer dan drie kistjes op elkaar, is het niet. Daarin staan dagelijks een twintigtal stekjes van diverse planten die mensen om kunnen ruilen voor hun eigen stekjes. Het idee is eenvoudig, maar de reacties zijn enthousiast. Initiatiefnemer Simon Eurlings (31) wil voor verbinding zorgen en naast stekjes ook liefde delen met de inwoners van Heerlen.

Video: L1

Groene vingers
Het begon allemaal met een avocadopit, die Eurlings in coronatijd pootte. Inmiddels groeit er een jong en zelfverzekerd plantje uit de pot. "Die avocadopit begon te groeien. Ik pootte het in coronatijd en dacht: kijken wat er gebeurt." Een hobby was geboren en Eurlings blijkt groene vingers te hebben. Aan planten is er dan ook geen gebrek in de woonkamer van Eurlings. Ook het balkon van zijn appartement is een oase. Pitjes van tomaten of paprika's, het gaat na de maaltijd tegenwoordig allemaal de plantenpot in.

Idee
Omdat hij zo veel stekjes kweekt, is hij de plantenbieb begonnen. Eurlings kwam op het idee toen hij andere steden in het noorden van Nederland bezocht. "Daar hadden ze het al, maar hier was het nog niet", legt de Heerlenaar uit. Mensen kunnen een stekje uit de bak kiezen en omruilen met hun eigen zelfgekweekte plantje.

Moestuinman
De Moestuinman, zo wordt hij inmiddels genoemd. Zijn plantenbieb staat op het Maanplein en trekt flink de aandacht. "Vanochtend waren er al mensen met stekjes. Ze ruilen met wat er in de kistjes staat en zetten er eigen stekjes voor terug."

Maanplein
Plezier, leuke reacties en waardering, dat is de winst voor Simon. "Ja, en op deze manier delen we ook de liefde voor onze woonplek, het Maankwartier, en Heerlen, natuurlijk. "

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen