Overslaan en naar de inhoud gaan

Stekjes en liefde delen in de Heerlense plantenbieb

Geplaatst opzondag 26 juli 2020 - 17:47

Wat begon als hobby is inmiddels uitgegroeid tot een heuse plantenbibliotheek in het Heerlense Maankwartier.

Meer dan drie kistjes op elkaar, is het niet. Daarin staan dagelijks een twintigtal stekjes van diverse planten die mensen om kunnen ruilen voor hun eigen stekjes. Het idee is eenvoudig, maar de reacties zijn enthousiast. Initiatiefnemer Simon Eurlings (31) wil voor verbinding zorgen en naast stekjes ook liefde delen met de inwoners van Heerlen.

Video: L1

Groene vingers
Het begon allemaal met een avocadopit, die Eurlings in coronatijd pootte. Inmiddels groeit er een jong en zelfverzekerd plantje uit de pot. "Die avocadopit begon te groeien. Ik pootte het in coronatijd en dacht: kijken wat er gebeurt." Een hobby was geboren en Eurlings blijkt groene vingers te hebben. Aan planten is er dan ook geen gebrek in de woonkamer van Eurlings. Ook het balkon van zijn appartement is een oase. Pitjes van tomaten of paprika's, het gaat na de maaltijd tegenwoordig allemaal de plantenpot in.

Idee
Omdat hij zo veel stekjes kweekt, is hij de plantenbieb begonnen. Eurlings kwam op het idee toen hij andere steden in het noorden van Nederland bezocht. "Daar hadden ze het al, maar hier was het nog niet", legt de Heerlenaar uit. Mensen kunnen een stekje uit de bak kiezen en omruilen met hun eigen zelfgekweekte plantje.

Moestuinman
De Moestuinman, zo wordt hij inmiddels genoemd. Zijn plantenbieb staat op het Maanplein en trekt flink de aandacht. "Vanochtend waren er al mensen met stekjes. Ze ruilen met wat er in de kistjes staat en zetten er eigen stekjes voor terug."

Maanplein
Plezier, leuke reacties en waardering, dat is de winst voor Simon. "Ja, en op deze manier delen we ook de liefde voor onze woonplek, het Maankwartier, en Heerlen, natuurlijk. "

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen