Overslaan en naar de inhoud gaan

Steins echtpaar schakelt mr. Frank Visser in

Geplaatst opdinsdag 14 juni 2016 - 7:03

Een echtpaar in Stein vraagt mr. Frank Visser te oordelen over een langslepend meningsverschil met corporatie Maaskant Wonen.

Het draait allemaal om een brandgang die slecht afwatert én bij zware regen leidt tot overlast.

Verdronken vogeltjes
Met passie kweekt Rinus Moerkens in zijn kelder in Nieuwdorp tropische vogels. Pijn deed het toen hij begin juni na een fikse hoosbui water in de kelder kreeg en ’s ochtends een tiental verdronken vogeltjes aantrof. Bandvinken en twee koppels Mozambiquesijzen à 120 euro. "Daar moet ik lang voor sparen", zegt hij met wat gene aan de eettafel. Ook een nieuwe wasmachine was stuk. "De verzekering wilde dat niet dekken, want het zou gaan om grondwater. Nou, ik kom uit Meers en weet heus wel wat dat is", zegt zijn vrouw Christianne leunend op een loopkruk. Sinds 1988 wonen zij in een huis aan de Woeringenstraat in Nieuwdorp.

Laag punt
Met haar man Rinus kocht ze het negen jaar geleden van corporatie Maaskant Wonen. De achtertuin van het pand aan de Woeringenstraat ligt op een laag punt. Bij zware regenval staat de brandgang daarachter steevast blank, vaak stroomt dan water de tuin in. Een door de corporatie aangebracht ondergronds bassin biedt onvoldoende soelaas, blijkt uit foto’s van Moerkens na een zware bui begin 2015, waardoor de brandgang in een sloot veranderde en de brandweer het water moest komen wegpompen.

Buitenvolière onder water
Kort na aankoop van het huis verdronken in Rinus' buitenvolière door overvloedig hemelwater ook al vogels, waarna hij een drainage aanbracht en bij de achterdeur een dompelpomp plaatste om water van zijn perceel naar de riolering over te hevelen. De capaciteit bleek begin juni niet voldoende, met wel twintig centimeter water in de kelder tot gevolg. Het echtpaar vindt dat de corporatie moet zorgen voor goede afwatering in de brandgang. Rinus: "Ze zeggen dat het hun probleem niet is en verwijzen door naar de gemeente, die ons weer terugstuurt."

Bij aankoop van de woning - gezien gedane investeringen wilden ze het aanbod niet negeren - werd ook de brandgang deels hun eigendom. Met de plicht mee te betalen aan het onderhoud. Dat vindt Rinus niet terecht. „Van ons perceel lozen we daar niets en wij komen er ook nooit met onze auto." Toen twee weken geleden de kelder blank stond, was voor hem en zijn vrouw de maat vol. Ze wendden zich tot rechter Frank Visser, tegenwoordig bij SBS en voorheen de rijdende rechter bij KRO/NCRV.

Moeilijke stap
Maandagmiddag spraken mensen van het tv-programma ter voorbereiding beide partijen in Stein. Christianne zegt dat ze deze stap niet met plezier zet. "Ik schaam me dood dat we het zo onder de aandacht moeten brengen. Dit moet niet nodig zijn, we hopen dat er eerder een oplossing komt."

Directeur Karel Smitsmans van Maaskant Wonen is terughoudend met een reactie, nu de zaak onder de rechter komt te liggen. "Ik laat in elk geval uitzoeken hoe juridisch de verantwoordelijkheid is voor die brandgang, waarlangs de afgelopen jaren diverse woningen zijn verkocht."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jongetje (8) uit zwembad gehaald en gereanimeerd in Stein
Jongen die van bodem zwembad Stein werd gehaald overleden
Politie hoort badmeesters die kind reanimeerden in Stein
Frank Visser maakt einde aan langslepend Steins conflict
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen